Z Đaninom Kutnjakom o minulih predsedniških volitvah na Hrvaškem, posluhu hrvaške politike za hrvaška društva v Sloveniji in še čem …

Včerajšnji popoldan smo se pogovarjali s predsednikom Zveze hrvaških društev v Sloveniji ter hkrati predsednikom Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave in nekdanjim občinskim svetnikom Občine Lendava, Đaninom Kutnjakom. Pogovor je tekel o minulih predsedniških volitvah pri sosedih, delovanju Zveze v povezavi z novim predsednikom in še čem …
Minulo nedeljo se je odvil drugi krog predsedniških volitev na sosednjem hrvaškem. Kolinda Grabar-Kitarovič se počasi poslavlja od predsedniškega stolčka, saj jo bo že v kratkem nadomestil protikandidat in nekdanji predsednik vlade Republike Hrvaške, Zoran Milanović, ki je volitve dobil z okrog 105.000 glasovi več. Ali bo nova predsedniška garnitura vplivala na delovanje Zveze hrvaških društev v Sloveniji, kateremu predseduje Đanino Kutnjak iz Lendave, ki je sicer hkrati predsednik tukajšnjega hrvaškega društva Pomurje in nekdanji občinski svetnik Občine Lendava, ta ne želi ugibati.

Pojdimo od začetka. Kutnjak delo hrvaške predsednice Grabar-Kitarovičeve v minulem mandatu ocenjuje kot dobro. “Predsednica ali predsednik države ima seveda omejena pooblastila, a ima značajen vpliv na društvene procese in ima dostop do informacij. Kolinda Grabar-Kitarovič je imela stil ´ljudske predsednice´ in je bila pobudnica tako doma kakor tudi v tujini. S tem mislim na Pobudo treh morij, uvedbo prostih nedelj ter različne pobude sociale in družbenega življenja na Hrvaškem.” Protikandidat Milanović je seveda vodil nekoliko drugačno predvolilno kampanjo, nenazadnje je dobil okrog 105 tisoč glasov več, kar ni malo, ni pa tudi veliko. “Sam osebno predvolilne kampanje nisem spremljal, torej bi jo težko ocenil, lahko pa povem, da Hrvati v Sloveniji ne koristijo priložnosti, da se udeležijo volitev. Prepričan sem, da je 90.000 neveljavnih glasov in slaba udeležba še najbolj vplivala na končni rezultat,” pove Kutnjak.

In če se vrnemo k Zvezi hrvaških društev v Sloveniji ali pa posameznim hrvaškim društvom v naši državi, bi lahko podali nekakšno oceno delovanja v mandatu Grabar-Kitarovičeve? “Vez z Vlado Republike Hrvaške je Osrednja državna pisarna za Hrvate izven svoje domovine in Svet Vlade Republike Hrvaške za Hrvate izven matične domovine. Zveza hrvaških društev v Sloveniji je venomer sodelovala z uradom predsednice, bila je naša vsakoletna pokroviteljica, tudi pokroviteljica našega največjega dogodka, to je Zbor hrvaške kulture v Sloveniji, kjer se v kulturnem dogodku združijo vsa hrvaška društva z območja Slovenije. Predsednica je ob tem organizirala sprejem za predstavnike Zveze hrvaških društev v Sloveniji, v Ljubljani, na hrvaškem veleposlaništvu, prav tako pa je redno organizirala srečanja hrvaške diaspore iz celega sveta, kjer je bilo moč spoznati predsednico in tudi njeno delo ter težave, s katerimi se pri svojem delu sooča ter se z njo pogovoriti in jo seznaniti s težavami hrvaške skupnosti v Sloveniji.”

Na naše vprašanje, ali bo za Zvezo hrvaških društev v Sloveniji sedaj vse enako, bolje, ali morda celo slabše, Kutnjak ni želel neposredno odgovoriti, a je dejal, da ima Milanović nedvomno veliko političnih izkušenj, še iz časov, ko je bil predsednik vlade. “Kot sem že dejal, so pooblastila predsednice oz. predsednika omejena. Predsednica oz. predsednik je moralna avtoriteta in vedno lahko pomaga. Prepričan sem, da bo novi predsednik lahko pomagal pri rešitvi odprtih meddržavnih vprašanj, predvsem za dobrobit ljudi z obeh strani meje, torej tudi za Hrvate v Sloveniji, saj ima veliko političnih izkušenj še iz časov, ko je bil predsednik vlade,” je povedal Kutnjak.

Glede na to da vi in vaša družina izvirate iz Hrvaške, lahko trenutno predsedniško stanje ocenite kot neke vrste ´opazovalec´ iz tujine. Kljub temu, Kutnjak ni želel neposredno oceniti stanja. “Hrvaška in Slovenija sta sosednji in prijateljski državi, z dolgo kopensko mejo in s prav tako dolgimi zgodovinskimi in meddržavnimi odnosi. Upam, da bo novoizvoljeni predsednik pripomogel pri reševanju odprtih vprašanj med državama,” je dejal Đanino.

Hrvaško kulturno društvo Pomurje

V prostorih Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, na Glavni ulici v Lendavi, je v minulem letu potekala prenova ter pridobitev novega, dodatnega prostora. “Trenutno čakamo na ureditev dvorišča, kjer bi po vzoru centra Bánffy uredili kulturni center Zrinski. V sodelovanju z Občino Lendava bo organizirano tudi svečano odprtje, v sklopu tega dogodka pa bi želeli, da nas obiščeta Borut Pahor in Zoran Milanović. Vsekakor bosta oba prejela tudi vabila. Med drugim bi želel tudi, da se odprtja udeležijo predstavniki Republike Madžarske.”

Za konec bi vsem bralkam in bralcem spletnega medija Lendavainfo.com zaželel srečno in uspešno novo leto. Upam, da bo Lendava zmagala v borbi za imenovanje Evropske prestolnice kulture leta 2025.