Z današnjim dnem učenci in dijaki začnejo z obveznim samotestiranjem v šolah

Današnjo sredo učenci in dijaki začnejo z obveznim samotestiranjem v šolah. Ministrica prof. dr. Simona Kustec je ob tem nagovorila vse, s prošnjo, da pomagamo in zaupamo zdravstveni in pedagoški stroki.
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 je zamaknila veljavnost določbe o obveznem samotestiranju iz ponedeljka 15. na današnji 17. november. Zamik je bil potreben predvsem zaradi pridobitve soglasja staršev. Učenci osnovne šole in dijaki obvezno izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v vzgojno-izobraževalnem zavodu, pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj.

Učencem in dijakom, ki testiranja s testi HAG za samotestiranje ne izvajajo, se začasno prepove zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Učenci se v tem primeru izobražujejo na daljavo. Odlok določa pogoje za samotestiranje za učence, dijake ter otroke in mladostnike, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, in sicer, kdaj se samotestiranje opravi v šoli in kdaj v domačem okolju. Za učence, dijake, otroke in mladostnike v zavodih za vzgojo in izobraževanje oziroma učence, ki so vključeni v posebne programe, ter za študente oziroma udeležence izobraževanja odraslih, opravljen test HAG za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oziroma študija, šteje za izpolnjen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za udeležbo v obšolskih dejavnostih.

Dr. Simona Kustec: “Čas, v katerem živimo, zahteva od nas veliko razumevanja in strpnosti.”

“Čas, ki ga živimo, ni prijazen. Korona virus je med nami ta trenutek prisoten bolj, kot kadarkoli do sedaj. Veliko, preko 40.000 vas je ta hip bolnih prav zaradi tega virusa, v bolnišnicah se zdravi več kot tisoč covid bolnikov. Več kot 200 z izjemno hudim potekom bolezni. Vsem vam želim dobrega okrevanja.

Naša naloga v šolskem prostoru ta trenutek je, da naredimo vse, kar lahko, da bodo naši otroci in njihovi učitelji navkljub vsemu lahko čimbolj običajno živeli dalje. Da bodo lahko hodili v šolo in bili zdravi.

Zato se danes se na vas obračam z veliko prošnjo. Prošnjo, da pomagate. Da zaupate stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, lahko še naprej obiskovali pouk v šolah. Ta trenutek je način, da šola ostane za zdravje varen prostor, da bo lahko še vedno odprta, poleg spoštovanja obveznega nošenja zaščitne maske ter ostalih priporočil epidemiološke stroke tudi obvezno samotestiranje vseh učenk in učencev.

Spoštovani,

čas, v katerem živimo, zahteva od nas veliko razumevanja in strpnosti. Ni lahko, a vem, da bomo zmogli. Ker moramo. Ker vemo, zakaj. Hvala za vso vašo pomoč, da bodo šole še naprej lahko ostale varen prostor za šolanje.”

Dr. Simona Kustec