Vsi smo kdaj pešci – poskrbimo za svojo varnost in varnost drugih

Pred nami je obdobje čedalje krajših dnevov in slabših prometnih razmer. Temna oblačila pešcev, slaba vidljivost in mokro cestišče lahko ob nepazljivosti hitro pripeljejo do prometne nesreče. “Znova opozarjamo tako pešce kot voznike motornih vozil na nujno previdnost v prometu,” poudarja policija.

Med 3. in 16. oktobrom je potekala akcija za večjo varnost pešcev. V tem času so policisti izvajali krajše poostrene nadzore na lokacijah, kjer je zaznati večjo problematiko varnosti pešcev, predvsem v bližini prehodov za pešce. Bili so pozorni na kršitelje tako med vozniki motornih vozil kot tudi med pešci. Slednje so tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu, upoštevanje cestnoprometnih pravil in uporabo ustrezne prometne površine, namenjene pešcem.

Med vozniki motornih vozil so ugotovili 198 kršitev, med pešci pa 1.539 kršitev. Policisti so 730 kršiteljem, tako voznikom kot pešcem, izrekli le opozorilo. Kljub številnim preventivnim aktivnostim pa sta žal samo včeraj zaradi posledic prometnih nesreč življenje izgubila dva pešca. Letos je bilo med pešci že 19 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 11.

Policisti zato znova opozarjajo: “Spoštujte cestnoprometne predpise, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti, pešci pa poskrbite za svojo vidnost! V temnem delu dneva morajo pešci uporabljati odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo.”