Vse oči uprte v Agro, Sobro in Medical: Radgonski sejmarji so leto 2020 pozabili in upajo, da bo letos bolje

Kot je znano, je moral Pomurski sejem, zaradi epidemiološke situacije, poleg vseh lanskih prestaviti v prihodnost tudi sejme, ki so bili napovedani za letošnjo pomlad. Uspešno pa pripravlja ocenjevanja kakovosti pod okriljem sejma AGRA in sam sejem, ki bo to kakovost predstavil v Gornji Radgoni letos od 21. do 26. avgusta. Ravno tako uspešno potekajo priprave na Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja SOBRA ter Mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL, ki bosta sočasno potekala od 23. do 25. septembra. Kot podporo sejmom v realnem času in prostoru pa pripravlja Pomurski sejem tudi novosti na področju digitalizacije.
AGRA je sicer blagovna znamka z več kot pol stoletno uspešno tradicijo trženja in promocije na področju kmetijstva in živilstva. Pomurski sejem je od njegovih začetkov dopolnjeval Mednarodni kmetijsko-živilski sejem z mednarodnimi ocenjevanji kakovosti vin, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, embalaže, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vin iz ekološko pridelanega grozdja, tramincev, medu, medenih pijač ter kmetijske mehanizacije in opreme. Priznanja sejma AGRA so tudi v času epidemije dosegla svoj namen in se izkazala za nepogrešljiva pri informiranju javnosti in kupcev.

Tudi o pomeni omenjenih ocenjevanj je med spletno tiskovno konferenco spregovoril predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Medalje ocenjevanj pod okriljem sejma Agra, s katerimi proizvajalci označujejo svoje izdelke v oglaševanju in na trgovskih policah, se namreč vedno znova dokazujejo za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za same proizvajalce in za potrošnike. Ocene strokovnih, neodvisnih komisij certificiranih in izkušenih preizkuševalcev prinašajo udeležencem ocenjevanj potrditev tradicionalne odličnosti, preizkus kakovosti novih izdelkov ter hkrati odlično usmeritev za nadaljnje delo. Prejemnikom posebnih priznanj in najvišjih odličij pomenijo orodje za uspešno trženje ter verodostojno in stroškovno dosegljivo promocijo. Prinašajo jim večjo prepoznavnost, zaupanje kupcev in konkretne tržne učinke. Obstoječim in bodočim kupcem omogočajo javno objavljene strokovne ocene preverjeno kakovosten nakup po realni tržni ceni.

Ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma AGRA se poleg predstavnikov največje industrije udeležuje tudi vse več manjših proizvajalcev, ki se v kakovosti enakovredno kosajo z velikimi. Mnogi izmed njih so skozi večletno sodelovanje na ocenjevanjih pokazali znatno rast. Poiskali so svoje tržne niše, ponovno odkrili že pozabljene izdelke, ustvarili nove ali se usmerili na posebne ciljne skupine potrošnikov. Objektivne ocene so jih pri rasti usmerjale in spodbujale. Ni toliko pomembno ali so začeli ustvarjati uspešno tržno tradicijo pred pol stoletja ali jo začenjajo danes. Tako tradicionalne kot tudi novejše uveljavljene blagovne znamke dokazujejo, da je za uspeh vedno potrebno trdo delo, vztrajnost, kakovost, doslednost in objektivno komuniciranje s partnerji in potrošniki. In to objektivno komunikacijo jim omogočajo ravno strokovne ocene in priznanja Agra.

Izdelke na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti prehranskih izdelkov in vina ocenjujejo strokovne, neodvisne komisije certificiranih in izkušenih preizkuševalcev iz Slovenije in držav, iz katerih prihajajo vzorci. Ocenjevalci prihajajo iz fakultet biotehniške usmeritve, veterinarstva, vinarstva, inštitutov za kakovost mleka… Pri nekaterih ocenjevanjih sodelujejo tudi tehnologi prehranskih podjetij ter pri ocenjevanju vina vinarji. Pogoj pa je, da imajo za ocenjevanje opravljena dodatna usposabljanja, so pridobili ustrezne certifikate in imajo na področju ocenjevanj kakovosti dobre, tudi mednarodne reference. Najbolje ocenjeni izdelki so nagrajeni z velikimi zlatimi, zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami. O izjemni, v primeru mlečnih in mesnih izdelkov tri letni izjemni kakovosti, pričajo naslovi Šampioni kakovosti. Šampionski naslovi se pod posebnimi kriteriji podeljujejo tudi pri ocenjevanju brezalkoholnih pijač in vin. Tu pa so tudi posebna priznanja, ki jih pri ocenjevanjih kakovosti komisije podeljujejo glede na posamezne tradicije ali letne aktualne tematike, izzive in razpise.

Tudi letos so predvidena mednarodna strokovna ocenjevanja kakovosti 2021, in sicer: 42. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov; 35. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov; 25. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod; 47. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”, 11. odprto državno ocenjevanje BIO vin, 3. ITC International Traminer Challenge; 2. mednarodno ocenjevanje medenih pijač; 19. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo; 40. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.

Erjavec je omenil tudi 24. vinsko kraljico Slovenije, ter dejal: “Zaradi epidemije novega koronavirusa so v letu 2020 odpadli številni dogodki, posvečeni čaščenju vina, širjenju vinske kulture in promocije Slovenije kot vrhunske vinske destinacije. Pomurski sejem se je zaradi tega dogovoril z Ano Pavlin, ki je bila kot 24. Vinska kraljica Slovenije okronana 10. januarja 2020, da podaljša svoj kraljevski mandat tudi v leto 2021.” Ob tem prvi mož Pomurskega sejma ni pozabil niti na tradicionalno slikarsko kolonijo obeh bregov Mure. “Pomurski sejem bo tudi v letošnjem letu v sodelovanju z okrajnim glavarstvom Südoststeiermark organiziral slikarsko kolonijo, ki jo izmenično gostita republiki Avstrija in Slovenija. Glede na epidemiološke razmere bo predvidoma kolonija potekala v mesecu juniju,” je dodal Janez Erjavec.