Vreme na današnjo Zofko takšno, kot mora biti

Ledeni možje in “poscana” Zofka prinašajo v prihajajočem tednu nestanovitno vreme in ohladitev, ki bo temperature vrnila v dolgoletno povprečje. Pričakovane so občasne plohe, od četrtka dalje tudi kakšna nevihta.
Letošnji ledeni možje, ki godujejo od 12. do 14. maja, niso bili pretirano ledeni, se je pa z njihovim prihodom zračna masa ohladila. “Poscana” Zofka, ki ima god 15. maja, danes, bo najverjetneje celo najhladnejši dan v mesecu maju, je pojasnil Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (ARSO). “A treba je vedeti, da smo v zadnjem mesecu dni konstantno za okoli pet stopinj nad dolgoletnim temperaturnim povprečjem,” je pristavil. Zelo visokih majskih temperatur v naslednjih desetih dneh sicer ni na vidiku, saj bo vztrajal nestanoviten tip vremena. Občasno se bodo pojavljale popoldanske plohe, od četrtka naprej, ko bo spet topleje, tudi nevihte.

Pokukali smo v Bloško pratiko, ki jo ureja strokovnjak za ljudske pregovore o vremenu Dušan Kaplan in ki za to obdobje pravi: “Je pa že bolje, da smo tja do ledenih mož (od 12. do 14. maja) v toplih puloverjih, kot pa v juniju v vetrovkah.” Pa zlovešča Zofija? “Če Zofija zemlje ne poškropi, poleti vreme prida ni!” pravi ljudska modrost.

Trojaki Pankracij (12. 5), Servacij (13. 5.), Bonifacij (14. 5.) in poscana Zofija (15. 5.) so trdno zasidrani v slovenstvo. Tako naj bi “mokri Trojaki” naznanjali “tolst božič.” Opisujejo jih tudi naslednje vraže: “Če Pankraca sonce peče, sladko vince v sode teče,” “če je pred Servacijem poletje, mraz rad pozneje pritiska na cvetje,” in “Servacij je ledenacij.” Treba je biti pozoren! Nehaj utehe za drugo polovico meseca pa nudi naslednja ljudska modrost: “Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, bo pa na koncu.”

Ledeni možje so del starega vremenskega izročila, ki so ga ljudje jemali zelo resno dolga stoletja.  Ledeni možje prinašajo hlad in dež. V teh dneh so v vinogradih kurili ognje, da bi pridelek ščitili pred pozebo. 

Da nas vreme ne preseneti, upoštevajmo tudi naslednje ljudske modrosti:

Lepega vremena se je nadejati, “če je rosa velika in dolgo ostane,” “če meglo zemlja popije,” “če se zvečer bliska, grmenja pa ni slišati,” ter “če plamen visoko plapola, dim pa se dviguje kvišku.”

In znanilci slabega vremena? Turobno vreme nas čaka, kadar je v zraku veliko vlage, modrosti tako pravijo, da nam vreme ne bo naklonjeno, “če se kamni pote,” “če se leseni deli napnejo,” in “če sol postaja vlažna.”

Nikakor pa seveda ne gre spregledati vremenske napovedi uradnih meteorologov.