Vozniki, pozor! Danes se, po dveh mesecih, v promet vračajo številni otroci, lendavski osnovni šoli na prihod učencev pripravljeni

V sicer iztekajočem se šolskem letu se začenja novo poglavje. Današnji ponedeljek bodo vrtci in šole znova odprli svoja vrata. “Drugi prvi šolski dan” bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a vendarle ostaja dejstvo, da vnovični začetek šole pomeni več otrok na šolskih poteh, ki se po daljšem obdobju znova vračajo v promet. Agencija za varnost prometa in policija zato pozivata vse udeležence v prometu: Bodite previdni in pazite na naše najmlajše!
Pred današnjim vnovičnim odprtjem šol in vrtcev na Javni agenciji za varnost prometa voznike opozarjajo na previdnost. “Začenja se novo poglavje v šolskem letu 2019/2020. V ponedeljek, 18. maja 2020, bodo vrtci in šole znova odprli svoja vrata. ‘Drugi prvi šolski dan’ bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a vendarle ostaja dejstvo, da vnovičen začetek šole pomeni več otrok na cesti,” so zapisali. Poziv k previdnosti velja tudi za številne udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo v službe in na ceste, zato je nujno, da z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti skupaj poskrbimo za varnost v prometu in s tem tudi za varne šolske poti.

“Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice. Da bi bili še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Za otroke je tudi obvezna uporaba varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi na poganjalčku, kolesu, skiroju ali rolkah. Pri prevozu otrok pa ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu,” so zapisali pri policiji.

Obe lendavski osnovni šoli že pripravljeni na prihod učencev

“V ponedeljek, 18.5.2020, bo šola odprta od 6.45 naprej. Jutranjega varstva za učence 1. razreda tega dne še ne bo (jutranje varstvo bo od torka, 19.5.2020). V ponedeljek tudi šolski avtobusi še ne bodo vozili. Starše prosimo, da v ponedeljek zjutraj pospremite otroka v šolo in da s sabo prinesete Izjavo staršev pred vstopom otroka v šolo, četudi ste izjavo že poslali po e-pošti razredničarki. Na izjavi mora biti ponedeljkov datum (18.5.2020). Tisti, ki je doma niste mogli natisniti in izpolniti, jo boste lahko izpolnili tudi pred šolo (pripravljeni bodo že natisnjeni prazni obrazci). V šolsko zgradbo vstopajo samo učenci in delavci šole. Otroke bodo učitelji pričakali pred vhodom v šolo,” so sporočili iz prve osnovne šole. Otroci bodo vse šolske potrebščine do konca šolskega leta pustili v šoli, s seboj morajo imeti dodatna oblačila, saj se bo prostore šole veliko zračilo. “S seboj naj učenec ima tudi večjo vrečko, v katero bo odložil svoja vrhnja oblačila (npr. plašč, kapo … ). Vrečko z oblačili bo lahko odložil na za to predvideno mesto (prilagojena garderoba),” še sporočajo iz DOŠ I Lendava.

V drugi dvojezični osnovni šoli nekaj sprememb

“Za učence 4. do 8. razreda se pouk še naprej izvaja na daljavo, razen za tiste učence, ki imajo pri učenju težave, ki potrebujejo pomoč pri učenju zaradi negativnih ocen in neosvojenega znanja. Zanje se bo lahko izvajala individualna ali skupinska pomoč v prostorih šole od 25.5.2020. Za učence posebnega programa se bodo pripravljali pogoji in preverjalo, ali je situacija dovolj varna, da se vrnejo hkrati z 9. razredom ali pa z zamikom. Za učence posebnega programa se pouk zaenkrat še ne bo izvajal v prostorih šole, torej še vedno na daljavo,” so sporočili.

V Genterovcih jutranje varstvo bo

“Začetek pouka je kot običajno, ob 7.45. V ponedeljek, 18.5.2020, bo šola odprta od 6.30 naprej. Organizirano bo tudi jutranje varstvo za učence 1. razreda. V ponedeljek bo vozil že tudi šolski avtobus od 7.15 dalje na relaciji Kamovci, Radmožanci, Dolga vas. Odhod domov bo ob 13.30. Prosimo vas, da v ponedeljek zjutraj pospremite otroka v šolo in da s sabo prinesete Izjavo staršev pred vstopom otroka v šolo, četudi ste izjavo že poslali po e-pošti razredničarki,” so sporočili.