Vlada uvedla policijsko uro, ta začne veljati od jutri naprej

Po tem, ko je Vlada za 30 dni za celo Slovenijo razglasila epidemijo, bo od jutri naprej uvedena še policijska ura. “Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco,” so zapisali na Vladi.
Vlada je minuli teden za razglasitev epidemije odločila, da bi imela pravno podlago za ukrepe, ki bodo sledili. Od jutri naprej, od 21.00 ure prične veljati tudi policijska ura. Policija bo to preverjala preprosto in sicer na način, da bo preverjala ulice. V kolikor vas bo po 21. uri zalotila zunaj, boste popisani, primer pa bo predan zdravstvenemu inšpektoratu. “V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost,” so še sporočili iz Vlade.

Policijska ura ne velja za tiste, ki že pred šesto uro gredo na delo in ki se iz dela vračajo ali gredo na delo po 21.00 uri. Slednja prav tako ne velja za odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje ter dostop in nudenje storitev za nujne primere. Policijska ura sicer ne velja samo za rdeče regije, temveč za celotno državo. Med tem pa je zbiranje oseb iz 10 znižano na 6. Lahko je tudi več kot 6 oseb, a če so ljudje iz istega gospodinjstva. Zbiranje do šest ljudi iz različnih gospodinjstev je dovoljeno le, če je mogoče zagotoviti minimalno varnostno razdaljo, seveda v skladu s sprejetimi navodili oziroma priporočili NIJZ. Začasno so prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je po tistem, ko je vlada v nedeljo zvečer izdala odlok o razglasitvi epidemije covida-19 za vso državo, danes zjutraj izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.