Vlada na dopisni seji sprejela predlog novele Zakona o rudarstvu in ga poslala Državnemu zboru

Vlada je na minuli dopisni seji sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu in ga je poslala Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo ter predlaga njegov sprejem po rednem postopku.
Vlada je na dopisni seji sprejela predlog novele Zakona o rudarstvu, ki med drugim predvideva prepoved obsežnega hidravličnega lomljenja, torej frackinga. Skladno s predlogom zakona bi bilo sicer prepovedano obsežno hidravlično lomljenje, ki bi v fazi lomljenja v vrtine vtiskalo več kot 1000 kubičnih metrov vode. Manj obsežno lomljenje bi bilo po drugi strani dovoljeno. V Sloveniji so že nekaj let znani načrti britanske družbe Ascent Resources, ki bi s postopki hidravličnega lomljenja pridobivala zemeljski plin v Petišovcih. Načrtovano lomljenje pa bi, sledeč kriterijem, ki so opisani v predlogu zakona, spadalo pod manj obsežno, in bi bilo tako dovoljeno.

Po sprejetju predloga zakona, so iz stranke Levica sporočili, da je vlada “zamolčala, da uvaja razliko med obsežnim in manj obsežnim frackingom. Medtem ko naj bi prvega prepovedala, drugega še vedno dovoljuje in očitno tudi podpira. Potem ko je v PKP9 skrila predlog za podaljšanje sklepanja pogodb s koncesionarji za leto in pol, kar pomeni, da bi korporacija Ascent Resources imela dovolj časa, da dobi vsa potrebna soglasja in prične s frackingom v Petišovcih pridobivati zemeljski plin, z včerajšnjo potezo vlada še enkrat kaže svoj pravi obraz, namreč da ji ni mar za državo, ljudi in okolje, ampak da jo zanima le umazani posel,” so zapisali v Levici in dodali, da “varnega frackinga ni.”

Spomnimo: Opozicijske stranke Levica, LMŠ in SD so se že več mesecev zavzemale za popolno prepoved frackinga. Predlog novele zakona, ki vsebuje popolno prepoved, so z isto vsebino petkrat vložile v zakonodajni postopek. Novembra jim je šele v peto uspelo, da je bil predlog sprejet, in tako predlog nadaljuje zakonodajno pot.

S predlagano novelo zakona se odpravljajo različne pomanjkljivosti, ki jih je vsebovala prvotna različica zakona, nekatera področja pa se dodatno ali na novo urejajo, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Na novo je reguliran tudi postopek opustitve izkoriščanja, dodana je možnost začasnega ali trajnega deponiranja viškov mineralne surovine pri izvajanju državnih projektov, dodatno je urejeno področje inšpekcijskega nadzora, uvedene so podlage za učinkovitejše ukrepanje zoper nelegalne kope in drugo. Dodatno se urejajo tudi vprašanja, ki se nanašajo na upravljanje mineralnih surovin, predlog pa prinaša podlage za podaljšanje obstoječih rudarskih pravic v posebnih primerih, kot so obsežni pridobivalni prostori, pri katerih izkoriščanje poteka postopoma po posameznih poljih, premogovniki in podzemni rudniki naravnega kamna brez vplivov na površino.