Visoka ocena za modro frankinjo vinske kleti Marof

René Gabriel, eden izmed najbolj uglednih vinskih kritikov na svetu, je modri frankinji vinske kleti Marof, letnik 2015, podelil 19 od 20 možnih točk. “Ta visoka ocena zgolj še dodatno potrjuje naše prepričanje, da na posesti MAROF pridelujemo ena izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše,” je zadovoljen Uroš Valcl, vinar kleti Marof.
Devetnajst od dvajset možnih točk. 19/20. “Modra frankinja brez konkurence.” “Terminator.” To so superlativi, ki jih je pri opisovanju modre frankinje Marof, letnik 2015, uporabil legendarni švicarski vinski kritik in pisec, “bordojski papež” René Gabriel. Kot je možno sklepati iz njegovega vzdevka, je 62-letni Švicar velik strokovnjak za bordojska vina. Njegove ocene imajo že desetletja velik vpliv še posebej na nemško govorečih tržiščih. Kadar Gabriel zelo pohvali kakšno vino, to ne ostane neopaženo. Posest Marof v Mačkovcih je René Gabriel obiskal avgusta. Kar je pokusil, ga je navdušilo.

Genetske in zgodovinske znanstvene raziskave so dokazale, da modra frankinja izvira z območja današnje Slovenije. Gabriel se je zatorej odpravil k njenemu izvoru. Prišel je na Goričko, na posest Marof, kjer ima pridelava te žlahtne rdeče sorte dolgo tradicijo, njena modra frankinja pa velja za najboljšo pri nas. “Pokušali smo najbolj pomembna vina in smo kmalu spoznali, da vinar Uroš Valcl ne dela kompromisov. V vinih ujame vso moč grozdja. Delujejo resno, skorajda strogo in v vsakem primeru terjajo spremljavo hrane. Tako bela, kakor tudi rdeča vina.”

Gabriel je seveda tudi strokovnjak za modro frankinjo. O njej ima izoblikovano jasno prepričanje. Njegova osnovna teza je, da so vrhunske frankinje iz okolice Nežiderskega jezera najbolj goste in sadne. Bolj se spuščamo proti jugu, manj mesa imajo na kosteh. Temu primerno je bilo njegovo pričakovanje, preden so mu v Mačkovcih v kozarec natočili modro frankinjo Marof 2015, ki je tik pred tem, da se jo po skoraj štirih letih zorenja ustekleniči. “Moja pričakovanja so bila delno presežena skorajda na mazohističen način,” je izkušnjo ubesedil René Gabriel

Tako jo je opisal: “Globoka granatno-škrlatna, na robu opazno svetleča. V prvem trenutku spominja cvetica na veliki barolo Bruno Giacose. Suh, zemeljski pričetek, z globoko nakazano noto terroirja. Železo, tobak, tartufi, usnje, rozine, sušena zelišča (timijan, rožmarin). Zaradi izrazite mineraličnosti v uvodu deluje skoraj slana. Okus razkriva vso izvorno moč surove modre frankinje. Deluje robustno, mogočno, orjaško. Trpkost je intenzivna in podaljšujoča. Kite in mišice dominirajo skoraj celotno bogato telo. Potencial je neizmeren. Užitek deluje desetletja oddaljen. Torej čakati najmanj deset let in potem več ur dekantirati. Očitno brezkonkurenčna “terminator modra frankinja:” 19/20 2030 – 2050.”

Gabriel ne razmetava z visokimi ocenami za vina. V njegovih aktualnih zapisih na spletni strani www.weingabriel.ch je zgolj še eni modri frankinji podelil 19 od 20 možnih točk. Edino še možno višjo oceno si po njegovem mnenju praviloma zaslužijo le najbolj izjemna (arhivska) vina, predvsem tista iz najbolj elitnih in prestižnih vinskih kleti sveta.  Za primer dva legendarna bordojca, ki ju je pokušal v minulem letu: 1948 Château Petrus in 1959 Château Lafite-Rothschild.

“Biti v takšni družbi zgolj še dodatno potrjuje naše prepričanje, da na posesti MAROF pridelujemo ena izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše,” je Švicarjevo kritiko komentiral vinar Uroš Valcl. “Še posebej me veseli, da je René Gabriel v modri frankinji MAROF prepoznal njeno edinstveno rastišče in poreklo. Terroir je točna tista komponenta naših vin, ki jo najbolj postavljamo v ospredje. Vina iz Goričkega so pač nekaj posebnega. Takšnih se ne da pridelati nikjer drugje. Upam, da bo René Gabriel čez deset let znova imel priložnost pokusiti naša vina. Morda bo kateremu tedaj dal še točko več.” 

Letos mineva deset let od otvoritve nove vinske kleti MAROF v Mačkovcih. Posest, ki jo je ustanovil prekmurski podjetnik Stane Polanič, sodi danes med najbolj prepoznavne domače vinske znamke. Zgodovina posesti je dolga ter plemenita. Že pred več sto leti so grofje Szapary v Mačkovcih pridelovali vrhunska vina. Ta pretrgana nit zgodovine se je začela obnavljati leta 2007, ko so pod blagovno znamko MAROF napolnili prvih 15.000 steklenic vina.  Prvi letnik, ki je zorel v novi kleti, sezidani po idejni zasnovi arhitekta Andreja Kalamarja, je bil letnik 2009. Znašal je približno 30.000 steklenic. Danes jih napolnijo približno trikrat več. Na posesti obdelujejo približno 100.000 trt, ki rastejo v treh imenitnih vinogradniških amfiteatrih na vrhunskih legah v Mačkovcih, Bodoncih ter Kramarovcih. 

“Med obnovo vinogradov smo na vrh postavili svojo slovensko domorodno, najplemenitejšo rdečo sorto – modro frankinjo. Danes modra frankinja zaseda približno tretjino naših leg,” razlaga Uroš Valcl. “Tej sorti smo se zavezali, še preden je mednarodna ampelografska stroka razvozlala, da modra frankinja dejansko izvira z območja Slovenije. Zaradi te srečne okoliščine je pri nas začela končno doživljati pozornost, ki si jo zasluži.”

Trgatev letnika 2019 so na posesti MAROF pričeli 12. septembra, s sorto sauvignon, na legi Bodonci. “Za zdaj kaže odlično, grozdje je zdravo, pridelek je uravnotežen,” je optimističen Uroš Valcl. Če bo jesen še naprej tako lepa, bodo modro frankinjo v Mačkovcih začeli trgati začetek oktobra. 

René Gabriel (letnik 1957) je svet najboljših vin spoznaval skozi švicarski koncern Mövenpick, v katerem je bil kar dvajset let vodja vinske nabave. Že v 90-ih letih je pričel pisati o vinu, do danes je objavil devet monografij, med drugim Die Weinbibel, Bordeaux Total in avtobiografijo Weinnase. Danes Gabriel deluje kot svetovalec, novinar, organizator prireditev in degustacij, na tržišču ima tudi lastno blagovno znamko vrhunskih vinskih kozarcev (Gabriel-Glas).