Višje sodišče zavrnilo pritožbo in potrdilo stečaj za Ecos

Višje sodišče je tokrat zavrnilo pritožbo podjetja Ecos, Jožefa in Jožeta Pavlinjeka ter še nekaterih drugih deležnikov zoper ponovni sklep o uvedbi stečajnega postopka. Sklep o stečaju je murskosoboško okrožno sodišče objavilo 2. avgusta letos.
Spomnimo: Že v začetku avgusta smo pisali, da je murskosoboško okrožno sodišče nad podjetjem ECOS sprožilo stečajni postopek in to po tem, ko je Višje sodišče 11. julija letos po podani pritožbi odločilo, da gre zadeva v vnovično obravnavo. Podjetje se je tudi na to sprožitev stečajnega postopka pritožilo, a je Višje sodišče tokrat zavrnilo pritožbo podjetja Ecos.

Sodišče je tokrat ugotovilo, da ponovna prekinitev predhodnega stečajnega postopka zaradi že drugega predloga za začetek postopka prisilne poravnave ni dopustna in je sodišče ne sme dovoliti, saj bi pomenila dopustitev zlorabe pravice oziroma instituta iz 1. odstavka 152. člena ZFPPIPP. Ta člen govori o roku za odločanje o predlogu za začetek uvedbe prisilne poravnave.

Vodstvo podjetja ECOS se je sicer na vse pretege trudilo, da bi nad podjetjem izvedli le prisilno poravnavo. Pri tem je seveda potrebno poudariti, da ne gre za podjetje ECOS Center, ki je upravljavec sporne lendavske bioplinarne, temveč za podjetje ECOS, ki je lastnik te lendavske bioplinarne.