Višje sodišče škofa Štumpfa pravnomočno oprostilo obtožb razžalitve vernice Lidije Turk Klemenčič

Iz Škofije Murska Sobota so sporočili, da je mariborsko višje sodišče zavrnilo pritožbo zasebne tožilke Lidije Turk Klemenčič na sodbo soboškega okrožnega sodišča in je škofa Petra Štumpfa v celoti oprostilo obtožbe za kaznivo dejanje razžalitve.
Kot je znano, vernica je škofa tožila zaradi njegove izjave, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo. A, kot so danes sporočili s soboške škofije, je sodišče pojasnilo, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno. Obe sodišči pa sta odločili, da mora zasebna tožilka povrniti vse stroške kazenskega postopka, tudi stroške škofa.

Primer je povezan z zapletom med vernico in soboškim župnikom Goranom Kuharjem. Škof je v župnijskem listu javnost in vernike obvestil o verničinem domnevnem zalezovanju in nadlegovanju župnika. “Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo,” je dodal ob opisu dogajanja za Slovenske novice, kar je bil povod za tožbo. Kuhar je na sojenju povedal, da je vernico opozarjal, naj preneha s svojimi dejanji. Tudi on je njena ravnanja označil za nenormalna in opozoril, da se nadaljujejo, saj naj bi se želela preseliti k njemu. V župnijskem listu je zapisal, da z gospo nima nobenih odnosov, da zaradi nje ne bo nikoli zapustil duhovništva, še manj pa, da bi z njo živel, ter da so vse njene govorice laži in plod pokvarjene in bolne domišljije.

Škof Štumpf je na sojenju med drugim povedal, da je zalezovanje trajalo že pet let in da so razmere postale nevzdržne, zato je moral ukrepati. Tožnica pa je med drugim dejala, da je morebitno razmerje z župnikom njuna zasebna stvar in da bosta to rešila brez vmešavanja škofa. Za komentar pravnomočne sodbe smo povprašali tudi zagovornika tožnice Lidije Turk Klemenčič, odvetnika Deana Bačiča, ki se ni spuščal v podrobnosti odločitve višjega sodišča, ki je zavzelo enako stališče kot prvostopenjsko okrožno sodišče v Murski Soboti. Dodal je, da imajo tri mesece časa za razmislek o morebitni vložitvi zahtevka za varstvo zakonitosti na Vrhovnem sodišču RS. Ali bodo posegli za tem sredstvom pa bo odločala Lidija Turk Klemenčič.