Vinogradniški kviz: Lendavčani četrti, Čentibčani drugi

Vinogradniško sadjarsko društvo Filovci je ob sodelovanju Koordinacije društev vinogradnikov Prekmurja in kmetijsko svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, pripravilo 16. vinogradniško – vinarski kviz, katerega se je tokrat udeležilo 8 ekip.
Tradicionalnega 16. vinogradniško-sadjarskega kviza, ki je potekal v dvorani vaško-gasilskega doma v Filovcih, se je udeležilo 8 ekip vinarjev in sicer Vinogradniško-sadjarsko društvo Filovci, Vinogradniško turistično društvo Gaj Filovci, Društvo vinogradnikov Goričko, Društvo vinogradnikov Čentiba (dve ekipi), Društvo vinogradnikov Kobilje, Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava ter Društvo vinogradnikov Dobrovnik.

Ekipe vinarjev so tako odgovarjale na tri sklope vprašanj in sicer s področja vinarstva in vinogradništva s slikovnim gradivom in vinarstva iz teorije, pred tekmovanjem pa so opravili koordinacijski sestanek vseh vinogradniških društev v Pomurju.

V zadnjem času so prekmurska vina postala vse bolj vrhunska in prepoznavna. Ekipe vinogradnikov so se na kvizu veliko naučile in prav gotovo bodo člani ekip pridobljeno znanje s pridom uporabljali v praksi, tako v vinogradih, kakor tudi v kleteh, kjer pod budnim očesom in znanjem nastajajo odlična in vrhunska vina. Vse do zadnjih vprašanj so bile ekipe vinogradnikov skorajda izenačene.

Zmaga ostala doma

Spomnimo: Lansko leto je zmagovalna ekipa postala ekipa iz Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava, letos pa je zmaga ostala v domačem društvu.

Čentibčani so se tokrat tekmovanja udeležili z dvema ekipama in ju poimenovali kar Čentiba junior in Čentiba senior. Slednjim je sicer na kvizu šlo najslabše, saj so ga končali na zadnjem mestu. Predzadnji so bili člani Vinogradniško turističnega društva Gaj Filovci, četrta pa so skupno bila kar tri društva in sicer društva iz Goričkega, iz Kobilja in Lendave. Za prvo mesto so se po izenačenem rezultatu borila društva Filovci, Dobrovnik in Čentiba junior. Najprej so izpadli Dobrovničani, za tem mlada ekipa iz Čentibe, zmaga pa je ostala na domačem terenu, torej zmaga ekipe Vinogradniško-sadjarskega društva Filovci.

Končna razvrstitev:

  1. Vinogradniško-sadjarsko društvo Filovci
  2. Društvo vinogradnikov Čentiba junior
  3. Društvo vinogradnikov Dobrovnik
  4. Društva vinogradnikov Goričko, Kobilje in Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava
  5. Vinogradniško turistično društvo Gaj Filovci
  6. Društvo vinogradnikov Čentiba senior

Ob koncu kviza so se vinogradniki še nekaj časa zadržali na prijetem vinogradniškem večeru na druženju ter pokušnji vin iz filovskih vinorodnih gričev. Kot so dejali vinogradniki, jih takšna in podobna druženja bogatijo, saj si vinogradniki pridobijo nova znanja, med drugim si tudi izmenjajo najrazličnejša mnenja o pridelavi vin.