Vinogradniki se pri prvem rezu vinske trte ozirajo tudi po vremenu in podnebju

Rez vinske trte je osnovno zimsko opravilo vinogradnikov od katerega je v veliki meri odvisna rodnost in obremenitev trte, s tem tudi kakovost grozdja in vina. Pravilno obrezana trta ima dobre osvetlitvene pogoje, enakomerno je prehranjena in odporna, podaljša se ji tudi življenjska doba. Na izvedbo rezi vplivajo številni dejavniki, med katerimi sta med pomembnejšimi podnebje in vreme.
Po starem ljudskem izročilu so v večini vinorodnih območij obredno pričeli z rezjo trte na dan sv. Vincencija, 22. januarja. Ne brez razloga, svetli del dneva se daljša, sonce pa ima vse večjo moč. Po tradiciji naj bi vinogradnik na prvo nedeljo po tem dnevu že ob zori odšel v svoj vinograd in obrezal vsaj tri trte.

Na velikih vinogradniških površinah pa morajo začeti z rezjo prej, že novembra ali decembra, da z njo končajo dokler trta še miruje. Rastni cikel trte se namreč običajno prične ob koncu marca z napenjanjem brstov, kar je znak, da so se po trsu pričeli pretakati rastni sokovi. To je pomembno ob vse pogostejših milih zimah in zgodnjih pomladih, ko je tudi fenološki razvoj trte zgodnejši. Štiri do šest tednov kasneje trta začne odganjati mlade poganjke. Zgodnja rez prinaša tudi tveganja, ki se ob spremenljivih vremenskih razmerah, kažejo v nevarnostih spomladanskih pozeb, kot sta bili v letih 2016 in 2017.

Ljudsko izročilo je v zvezi z rezjo trte skovalo številne vremenske pregovore. Na primer, če na Vinka sonce sveti, bo dosti vina v kleti ali pa, če za vincekovo s strehe kaplja, ne bo žeje doma. Če gre temu verjeti, bo letos letina dobra, saj so zimske vremenske razmere naravnost idealne za rez vinske trte. V vinorodnih območjih je že od Božiča suho, število sončnih ur pa je bilo po vsej Sloveniji skoraj dvakrat višje od dolgoletnega povprečja.

Rez mora biti dober in kakovosten

Splošno mnenje je, da je vinski letnik v največji meri odvisen od kakovostne rezi. Posebno je potrebno biti pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost. Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni dobro prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravijo kar sami. Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj.

Kaj pravijo stari pregovori?

Sicer pa, če je verjeti starim pregovorom, se nam letos spet obeta obilna letina, tako da bodo trte spet bogato obrodile, čeprav ni bilo veliko sonca. Tudi, če je globok sneg ali pa pravo blato se moramo podati do trsa. Lastnik ob prvem rezu odreže nekaj rozg, ponavadi tri rozge s tremi poganjki, katere potem postavi nekje na okno v hiši. Ko rozge poženejo se ugiba kakšna bo kaj letina v vinogradu tisto leto.