VIDEO: Tiskovna konferenca pred današnjim odprtjem razstave del italijanskega umetnika Giorgia de Chirica

Danes dopoldan se je v galerijskih prostorih lendavskega gradu odvila tiskovna konferenca, na kateri so direktor javnega zavoda Galerija-Muzej Lendava Dubravko Baumgartner, muzejski kustus Atilla Pisnjak, podžupan Občine Lendava Ivan Koncut ter lastnik gostujoče zbirke, Daniele Brandani predstavili gostujoča dela italijanskega umetnika Giorgia de Chirica. Razstava spada v cikel Velikanov svetovne likovne umetnosti na lendavavskem gradu.
O razstavi:

Italijanski slikar, grafik, kipar in literat Giorgio de Chirico (1888–1978) je eden najpomembnejših ustvarjalcev umetniških gibanj z začetka 20. stoletja. Njegovo ime je neločljivo povezano z metafizično umetnostjo, saj ni bil le ustanovitelj gibanja, ampak tudi njegov najvidnejši predstavnik. Skupina scuola metafisica je nastala leta 1917 v italijanskem mestu Ferrara, čeprav je de Chirico svojo prvo metafizično sliko ustvaril že leta 1910. Imel je velik vpliv na sodobnike, predvsem na nadrealiste, ki so v njem videli svojega predhodnika in največjega vzornika.

Razstava z naslovom Giorgio de Chirico – metafizični umetnik prikazuje dela iz umetnikovega zadnjega ustvarjalnega obdobja. Od leta 1968 naprej so se v njegovo umetnost postopoma vračali motivi in slogovne prvine, s katerimi je zaslovel na začetku stoletja. Razstavljena dela omogočajo vpogled v pomembno obdobje de Chiricojevega ustvarjanja, ki je zaključilo njegovo umetniško pot in nam približalo prizadevanja in značilnosti metafizične umetnosti.

Na odprtju razstave bodo istega dne, ob 19.00 spregovorili Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava, Janez Magyar, župan Občine Lendava in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. Razstavo bo odprl Daniele Brandani, lastnik gostujoče zbirke.