VIDEO: S filmom Dilema med najboljše tri v Sloveniji

Organizacija Transparency International Slovenia je nevladna in neprofitna organizacija, ki se bori proti korupciji in se zavzema za ozaveščanje o problemu korupcije. Je del mednarodne mreže Transparency International in je v javnem interesu ministrstva za javno upravo.

Novembra so izdali razpis za mednarodni natečaj z naslovom Predstavljaj si svet brez korupcije, ki je bil namenjen dijakom gimnazij in srednjih strokovnih šol. Cilj natečaja je bila priprava kratkih scenarijev, nato pa še snemanje videov na temo korupcija in boj proti korupciji. Natečaja so se lotili tudi ljutomerski dijaki tamkajšnje gimnazije, pri predmetu Filmsko ustvarjanje.

Po pogovoru z mentorjem, profesorjem Ludvikom Roganom, so dijaki po skupinah napisali različne scenarije na dano temo. Nastalo je več izvirnih scenarijev o boju proti korupciji, med najboljše tri v Sloveniji pa se je uvrstil scenarij skupine Mezinčice, ki so jo sestavljale dijakinje Laura Sobočan, Iva Ivanič in Laura Buzeti. Film, z naslovom Dilema, so v Medvodah posnele s produkcijsko ekipo Pelikula, ki je poskrbela za montažo in veselo vzdušje na setu. V filmu so tudi same sodelovale kot novinarke, z njimi pa tudi profesor Ludvik Rogan. Prav posebna vloga je pripadala profesorju Saši Pergarju, ki je odigral koruptivnega župana Vojka Godrnjača.

Tri filme so premierno predvajali v sredo, 29. marca, v Ljubljani na konferenci Dijaki z(a) integriteto. Organizirana je bila v okviru mednarodnega projekta Inovativni pristopi v postopkih formalnega izobraževanja boja proti korupciji. Dijakinje so na pogovoru poudarile, da so želele s filmom pokazati osebno odločitev in notranjo dilemo posameznika glede korupcije, posledice koruptivnih dejanj ter odraz pomena poznanstev v današnjem času. Najboljši izmed treh filmov še ni bil razglašen, dijakinje pa so ne glede na končni izid ponosne na svoj dosežek.