VIDEO: Projekt Frisco 2.2: Rekonstrukcija visokovodnega nasipa poteka po načrtih

Več kot deset let po hudih poplavah na našem območju, predvsem v naselju Benica pri Lendavi, bodo krajani okvirno še letos le dočakali nov protipoplavni nasip. Slovenija ga gradi v okviru mednarodnega projekta za zmanjševanje nevarnosti poplav FRISCO, o katerem smo sicer že poročali. Dela potekajo po načrtih. Za ukrepe za zmanjševanje poplavne ogroženosti v Sloveniji in na Hrvaškem je v sklopu istega projekta namenjenih skupno 3 milijone evrov, od katerih je 1,6 milijona namenjenih za Slovenijo, Benico.
VIDEO: Tomaž Galič

Da so naselja ob reki Muri, gre za okrog 30 kilometrsko traso v nevarnem poplavnem pasu, ki se konča na Benici oz. v Murski šumi, najbrž ni potrebno posebej razlagati. Projekt poteka po načrtih, za rekonstrukcijo in novogradnjo nasipa, kis e trenutno izvaja na Benici, pa je namenjenih 1,6 milijona evrov. Dolžina nasipa bo okrog 890 metrov, s čimer bodo zavarovali naselje Benica, kjer je v nevarnosti okrog 70 nepremičnin, torej kakih 200 ljudi. “Papirji” so bili podpisani lanskega oktobra. Izvajalec del je vodnogospodarsko podjetje Pomgrad, gradbena dela pa morajo biti dokončana do 4. julija, a največ težav povzroča vreme.

Novogradnja jezu na Benici poteka na povsem novi trasi. Zemljo dovažajo iz 1,8 hektarja velike baze zemlje, zaprositi pa je bilo seveda potrebno tudi za gradbeno dovoljenje. Bodoči nasip, gre za 890 metrov, je trapezne izvedbe, višine od 2 do 3,5 metra, odvisno od terena. Krona jezu je široka 4 metre. Ko bo novi nasip zaključen, ga bo sestavljalo neverjetnih 27.000 kubičnih metrov zemlje in gline iz območja naselij Lipa ter Ivanjci. Po nasipu bo vožnja seveda prepovedana. Po tem projektu sledijo rekonstrukcijska dela v Gaberju, na Hotizi in v Dolnji Bistrici. Gre za dele nasipa, ki so potrebni obnove. Projekt Frisco 2.2 sicer zajema poplavno varnost 4.600 ljudi v Sloveniji in na Hrvaškem, ki živijo v 1.900 stanovanjskih hišah.

Benica je naselje med dvema vodotokoma, med enim večjim, Muro in manjšim, reko Ledavo. Zgodovina je že potrdila, da lahko voda povzroči ogromno težav, spomnimo se denimo leta 1925 in leta 1972 ko so Prekmurje prizadele hude poplave, pa tudi 20 in 6 let nazaj, ko so vode konkretno grozile našemu območju. Večletno zanemarjanje nasipov predvsem ob reki Muri je stanje vse bolj slabšalo, sedaj pa je končno napočil čas, da se zadeva uredi enkrat za vselej.

FOTO: Tomaž Galič