VIDEO: Pripravili tiskovno konferenco pred današnjim odprtjem 8. mednarodne fotografske razstave Pannonia reflections

Danes ob 11.00 uri se je v največjem galerijskem prostoru Galerije-Muzeja Lendava odvila tiskovna konferenca o današnjem odprtju 8. mednarodne fotografske razstave Pannonia reflections. Ta se bo zgodila na današnji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, nagrajenci pa bodo nagrade prejeli kasneje v Galeriji-Muzeju Lendava. Na novinarski konferenci so bili prisotni: župan občine Lendava Janez Magyar, kustos in umetnostni zgodovinar v Galeriji-Muzeju Lendava Atilla Pisnjak, predsednik FD Pannonia Davor Dolenčić in predsednik žirije Pannonie Reections Matjaž Čater.
Razstava fotografij Pannonia Reflections je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe z vsega sveta in ima izredno veliko dodano vrednost. Razstava poteka pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America). Fotografsko društvo Pannonia projekt uspešno uresničuje že osmo leto zapored.

Organizacija razstave je potekala v več korakih. Na začetku avgusta 2021 so objavili razpis s petimi temami: Prosta barvna, Prosta črno-bela, Arhitektura, Pokrajina in Voda. Razpis je bil odprt do začetka decembra 2021, nanj se je prijavilo 359 avtorjev iz 61 držav s 5.988 fotografijami. Sredi decembra se je sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Matjaž Čater (Slovenija), Borislav Milovanović (Srbija) in Nenad Martić (Hrvaška).

Žirija je fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri tem sta bili sicer merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem ko je vsak član žirije ocenil vse fotografije, te so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so sešteli ocene za vsako. Tako je nastal seznam najbolje ocenjenih fotografij, med katerimi je žirija po dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Tako je najbolje ocenjena 101 fotografija 84 avtorjev iz 27 dežel sveta. Te fotografije si imate priložnost ogledati na 8. mednarodni fotografski razstavi Pannonia Reflections.