VIDEO: Nova pesem z videospotom Lendavčana Pétra Pála

Luč sveta je pred dobrim tednom dni ugledal naslednji komad (četrti zapovrstjo) Lendavčana Pétra Pála z videospotom, z naslovom “Hogyha lejönnél,” ali v prevodu “Če bi prišla dol.” Prvenec “Lángok,” ali v prevodu “Plameni” smo na našem spletnem portalu objavili lanskega septembra, pa tudi tretjo pesem “Július,” ali v prevodu “Julij.” Vmes je, kot drugo, izdal skladbo z naslovom “Altató” ali “Spalna tableta.” Pál je mladi umetnik, sicer študent dramske igre v Káposváru, ki opravlja praktično izobraževanje v budimpeštanskem narodnem gledališču, z glasbo pa se mu je uresničila dolgoletna želja.
Péter Pál, ki je v domači Lendavi že dobro poznan mladi umetnik, šteje jih šele nekaj čez 20, je pred tednom dni občinstvu na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook predstavil svojo naslednjo skladbo z videospotom, tretjo zapovrstjo, “Hogyha lejönnél,” ali v prevodu “Če bi prišla dol.” Skladba je v Madžarščini, a ker glasba ne pozna meja in ne jezika, bo razumevanje videospota vsekakor povsem običajno tudi tistim, ki besedila ne razumete.

“Pesem govori o fantu, ki si močno želi dekle, zato se ji na vse načine poskuša približati. V videospotu je predstavljena brezčasna ljubezen, ki jo čutita oba. Pesem sem napisal lansko jesen, na desetem nadstropju peštanskega bloka. Tu in tam so se mi že porajale ideje o uresničitvi kakšnega spota, ko sem zrl skozi okno in si predstavljal samega sebe, kako stojim tam spodaj, na nekoga čakajoč. Izmed takratnih približno štiridesetih pesmi, sem se januarja odločil za skladbo Hogyha lejönnél,” je za naš spletni portal dejal mladi umetnik Pál.

Sogovornik sicer velja za zelo umetnostno produktivnega mladeniča. Je prejemnik Radnótijeve diplome in nagrade Kaleidoszkóp. Je mlad lendavski deklamator, pianist in pevec ter talentiran pesnik -izdal je že tudi svojo pesniško zbirko pri rosnih šestnajstih, ko je bil še dijak lendavske gimnazije. Je večkratni nagrajenec Lietrarnega tekmovanja Sándor Szúnyogh, ki je dejaven tudi na drugih področjih. Za določilni dejavnik svojega življenja ima interpretacijo, na področju katere je neodvisno od starostne skupine dobil praktično vse nagrade – od nagrade Józsefa Attile do nagrade Kaleidoszkóp oziroma mladinske nagrade Radnóti.

Za produkcijo glasbe je poskrbel Gábor Biksi, režiser in operater pa sta Ákos Barnóczky in Gergely Turáni (ustvarjalca spotov Lángok in Július). Za koreografijo je poskrbela Kincső Nóra Pethő, znana po filmu Rdeči Vrabec (Red Sparrow). Glavna igralka je Szende László. Del spota je posnet s CGI tehnologijo.