VIDEO: Lendavo včerajšnji večer znova razburil smrad, na policijo številni klici

Včerajšnji večer je prebivalce Lendave in bližnje okolice znova razburil odurni smrad, ki se je širil po celotnem mestu ter okolici. Odzvali smo se na številna pisanja občanov v naše uredništvo, veliko pa je bilo tudi klicev na interventno številko 113.
Včerajšnji večer je Lendavčane znova razburil smrad. In to neznosen. Najmanj dva traktorja s priključenimi cisternami za gnojevko sta iz razvpite bioplinarne, v kateri trenutno poteka sanacija, vozila tekočo snov, sodeč po videnem in po vonju bi lahko šlo za nekakšno zelo tekočo gnojevko, ki je povrh vsega med vožnjo curljala na vozišče. To so izlivali na območju Lendave in Dolge vasi, smrad pa se je širil po centru mesta Lendava, tudi več kilometrov daleč.

Kmalu za tem je završalo na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook, neuradno pa smo izvedeli, da je so na številko 113 prejeli številne klice iz območja Lendave, ki so naznanili podobno, če ne celo enako situacijo. Zakaj so omenjeno tekočo gnojevko vozili neposredno preko centra mesta ni povsem jasno, kakor tudi ni jasno, zakaj so snov izlivali dobesedno tik ob stanovanjskih hišah. Nekaj jih je takšno početje dokumentiralo.

“Fuuj, čistijo bioplinarno?” “Očitno bomo v Lendavi, Trimlinih, Petišovcih letos maske nosili ves čas, še v lastnih stanovanjih, podnevi in ponoči,”Pa dobro, ka so zalaufali to Bioplinarno ka cela Lendava smrdi kot da smo v sami greznici doma!!!” “Dragi prijatelji. Povabila bi vas v to lepo Lendavo še posebej na mojo teraso , da kaj spijemo… Veste kaj vam lahko namesto čiste narave in prijetnega vonja ob reki Muri ponudim? Smrad,ki se širi iz prostorov bioplinarne … in debele zelene muhe,” “O moj Bog – cela Lendava spet v smradu! Pa kaj se spet dogaja! Ne moreš ven! Katastrofa” je le nekaj odzivov, ki smo jih uspeli zbrati včeraj v poznih večernih urah iz Facebooka.

Kot nam je že pred časom dejal pooblaščenec lastnika, Egytec Energy, proizvodnja električne energije, d.o.o. iz Ljubljane, bi naj bila ta voda ustrezna za uporabo.

POSODOBITEV: Današnje jutro nam je župan Občine Lendava dejal, da so bile obveščene vse pristojne institucije, da se začenja postopek preverbe, zakaj, kam in kako se je to lahko zgodilo, na osnovi česar bo informirana tudi javnost. Začasno je bil prepovedan odvoz v naravo, tako župan Magyar kakor tudi mag. Tibor Hebar pa sta današnje jutro že bila na policiji. “Nadaljnji odvoz smo na lokaciji bioplinarne prepovedali,” je dejal župan.