VIDEO: Italija: Renata Horvat iz Petišovcev, sicer neplavalka, rešila življenje 17-letnika

Neverjetna zgodba Renate Horvat iz Petišovcev, ki je brez pomislekov priskočila na pomoč fantu, prav tako neplavalcu, ki se je utapljal in ga rešila zanesljive smrti. Koliko poguma premore Renata dokazuje tudi dejstvo, da se je ta podala v reševanje, kljub temu, da je sama neplavalka.
Letošnje poletje je za mnoge Slovenke in Slovence očitno zelo bogato z žalostnimi in manj žalostnimi doživetji z dopustov in počitnic po evropskih turističnih destinacijah. In počitnic, ki jih skupaj s svojimi tremi otroci starimi 6, 8 in 11 let, preživlja v italijanski Anocni, se bo dolgo spominjala tudi Renata Horvat iz Petišovcev pri Lendavi. Vedno vesela in nasmejana mamica, ki bo s svojimi otroci v letovišču Anconi, je namreč minuli torek rešila življenje 17-letniku, domačinu iz Italije, ki se je utapljal v morju.

Brez razmišljanja je takoj priskočila utapljajočemu na pomoč, vmes pa je pozabila, da je tudi sam neplavalka. “Vse se je odvijalo sunkovito, bila pa sem vsa iz sebe, ko fantu sprva nihče ni pomagal. Jaz sem pa se, kljub temu, da tudi sama ne znam plavati, zapodila v morje in pomagala rešiti življenje mlademu 17 – letniku, ki se je utapljal, saj ni znal plavati. A hvala bogu smo ga pravočasno rešili, nato ga je odpeljal reševalni helikopter. Je pa bilo grozno videti, kako je jokal on in njegova sestra,” nam je včeraj po telefonu razlagala pogumna Petišovčanka, ki je pozneje uspela narediti tudi nekaj fotografij helikopterja in celo krajši videoposnetek nadaljevanja reševanja fanta.

Sama Renata Horvat nam je tudi povedala, da je bilo grozno, ko je zaslišala joke in klice na pomoč. Zato je nemudoma odhitela proti utapljajočemu se fantu. “Med igro z otroki na plaži sem zaslišala krik. Prihajal je iz vode in jaz sem – ne glede na to, da nisem plavalka, takrat o tem sploh nisem razmišljala, samo da pomagam, če se da – priskočila na pomoč. Utapljal se je 17-letni fant. Zgrabila sem ga, ga vlekla na obalo, med tem pa kričala, da naj mi nekdo pomaga. Malo zatem mi je na pomoč priskočil še en kopalec, prav tako iz tujine, saj ni bil Italijan. Ko je slišal klice na pomoč in splošno paniko, ki je takrat zavladala na plaži Palombina v Anconi, je pritekel tudi reševalec iz vode in začeli smo ga masirati in oživljati, dokler ni začel bruhati vode.”

Šele takrat sem se nekoliko razveselila. Vmes je nekdo poklical medicinsko pomoč in fanta so s helikopterjem nemudoma odpeljali v bolnišnico, a glavno je bilo opravljene že na plaži.” nam je še povedala prisebna Prekmurka Renata, ki skromno dodaja, da bi kaj podobnega storila vedno, saj človeku moraš pomagati, ko je v težavah. Sedaj je Renata, ki z družino ostala v Anconi do 31. julija, še vedno pretresena, a vseeno pravi, da je zelo srečna, da je fant živ in zdrav.