VIDEO, FOTO: Tako so včeraj uničili ročno bombo, najdeno pod lendavskim gradom

Kot smo že včeraj poročali, je turist med sprehodom ob asfaltni cesti na poti do lendavskega gradu naletel na ročno bombo M-38, ki najverjetneje izvira iz obdobja med obema svetovnima vojnama. Ustrezno sta jo odstranila državna pirotehnika, ročna bomba pa je bila kasneje na območju Lendave tudi uničena.
Kot smo že včeraj čez dan poročali, je turist med sprehodom pod lendavskim gradom naletel na ročno bombo M-38, ki najverjetneje izvira iz obdobja obeh svetovnih vojn. Policisti so kmalu po prejetju prijave območje zavarovali in na kraju počakali bombna tehnika. Slednja sta ročno bombo odstranila (izkopala) ter jo varno shranila v namenski kaseti.

Ker pa je, glede na novo zakonodajo, takšna neeksplodirana ubojna sredstva potrebno uničiti čim prej, če se da tudi na kraju ali pa vsaj na prvem bližnjem varnem območju, se je ekipa bombnih tehnikov s policijo ter aktiviranimi lendavskimi gasilci odločila, da bi se uničenje lahko zgodilo v nekdanjem glinokopu v Dolgi vasi. A po mnenju bombnega tehnika, lokacija ni bila primerna.

Po predlogu lendavskih prostovoljnih gasilcev se je ekipa takrat odpravila na lokacijo med naseljema Dolga vas in Mostje, ki pa je po besedah bombnega tehnika iz Ljubljane bila zelo primerna. Šlo je za polja, kjer ni obstajala nevarnost za ljudi, njihovo premoženje in živali. Po približno pol urah priprav (izkop pol metra globoke jame, kamor so položili ročno bombo z 200 grami plastičnega eksploziva), so brezžično aktivirali detonator in plastični eksploziv je opravil svoje delo (video).

Preberite še:
– FOTO: Pod lendavskim gradom našli ročno bombo >>
– VIDEO, FOTO: Ročno bombo odstranili, razstrelili jo bodo na območju Lendave >>