VIDEO, FOTO: Slovenski zajtrk v Genterovcih in Lendavi

Tudi na Dvojezični osnovni šoli Genterovci, v Lendavi in v lendavskem vrtcu so včeraj otroci zajtrkovali po slovensko. Včeraj smo namreč že šestič obeleževali dan slovenske hrane. Na ta dan otroci zajtrkujejo črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo.
Tudi v letošnjem letu je bil projekt Tradicionalni slovenski zajtrk dobro sprejet in uspešno izveden zaradi donacij živil s strani kmetov, živilsko predelovalne industrije in čebelarjev. Zelo pomembna je seveda podpora in vloženo delo učiteljev, vzgojiteljev, organizatorjev šolske prehrane, kuharjev in ostalega osebja, ki so ključni izvajalci projekta v osnovnih šolah in vrtcih.

Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalne hrane, zato letošnji v ospredje postavlja pomen naročanja hrane v javnih zavodih iz lokalne bližine. Včerajšnji dan slovenske hrane je zaznamoval še izjemno pomemben dogodek, povezan z lokalno prehrano oz. širše, s preprečevanjem lakote v svetu. 2. odbor Generalne skupščine ZN je, kot predzadnji organ, glasoval o slovenski pobudi za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Glasovanje Generalne skupščine ZN o tej pobudi se predvideva drugi teden v decembru. Slovenija beleži že preko 104 države sopodpisnice te pobude.

K slovenskemu zajtrku so tako sedli tudi osnovnošolci in vrtčevski otroci iz območja lendavske občine. V lendavskem vrtcu je tako lendavsko Čebelarsko društvo pripravilo predavanje o čebelah, otroci pa so si ogledali tudi kratek film, podobno je bilo v genterovski devetletki, v Lendavski prvi osnovni šoli pa so pripravili zanimiv program, v katerem so otroci tudi zapeli vsem dobro znano pesem, Čebelar.

Video: Matej Časar

Foto: Matej Časar