VIDEO, FOTO: Slovenska bakla tudi čez Lendavo

Japonska je lanskega novembra na ogled ponudila smernice, kakšne naj bi bile poletne olimpijske igre v Tokiu, ki so jih zaradi koronavirusne pandemije preložili na letošnje leto. Slovenski športniki so do sedaj osvojili 74 olimpijskih kolajn in v prav toliko dneh bo slovenska bakla obiskala vseh 212 slovenskih občin. V Pomurje je vstopila 23. junija v Apačah in včeraj potovala tudi čez Lendavo.
Pred dobrimi tremi leti je OKS-ZŠZ pred zimskimi igrami v Pjongčangu premierno izvedel pot plamenice po Sloveniji, tokrat je projekt Slovenska bakla še bolj obsežen in dostopen takorekoč slehernemu Slovencu. Gre za promocijski projekt, v katerega bi organizatorji radi vključili čim več lokalnih ljubiteljev športa, aktivnih otrok, zdajšnjih in nekdanjih vrhunskih športnikov ter gospodarstvenikov in drugih zanimivih občanov.

Olimpijske igre Tokio 2020 bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom letos. Olimpijski komite Slovenije je že drugič zapored pripravil projekt slovenska bakla, premiero pa je ta doživel leta 2018, pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu istega leta. Projekt se je letos razširil na območje celotne Slovenije, vodi pa ga 15 regijskih pisarn in zunanjih izvajalcev. Našo regijo zastopa pisarna v Moravskih Toplicah.

Slovenska bakla je včeraj startala na atletskem stadionu pri DOŠ I Lendava, po atletski stezi so tekli ambasador SKB banke  ter župan Občine Lendava, Janez Magyar. Odtekli so krog ter baklo predali ŠTD Gibko, ki je pot nadaljevala čez semaforizirano križišče do lekarne pri Zdravstvenem domu, kjer je baklo prevzel Badmintonski klub Lendava. Od tam so člani po Kidričevi ulici baklo ponesli do mestne hiše, kjer so jo predali članicam Odbojkarskega kluba Lendava. Te so tekle do nekdanje DOŠ II Lendava, kjer so z baklo pot nadaljevali člani KK Lendava in si baklo med vožnjo podajali. Ti so jo odpeljali do predaje članom Nafte 1903 pri vinotoču Rožman v Lendavskih goricah. Od tam je sledila pot do Vinariuma, kjer se je bakla predala Lokostrelskemu klubu Lendava, ki je pretekel en krog okrog stolpa, drugi krog okrog stolpa pa so z baklo pretekli člani Judo kluba Lendava. Kot zadnji so baklo v roke pod stolpom prejeli člani Planinskega društva Lendava in jo ponesli do vrha stolpa in nazaj.

Celoten potek trase je bilo v živo moč spremljati v neposrednem prenosu na našem spletnem portalu