VIDEO, FOTO: Škof msgr. Anton Žerdin Bukovec prevzel naziv častnega občana Občine Lendava

Včeraj je v mestni hiši škof msgr. Anton Žerdin Bukovec, rojen v Čentibi, prevzel naziv častnega občana Občine Lendava, ki mu ga je občinski svet podelil na zadnji seji, 13. oktobra. Ob tej priložnosti se je škof vpisal tudi v knjigo gostov in podpornikov Lendave.
Škof msgr. Anton Žerdin Bukovec naziv častnega občana prejel včeraj, saj se po obisku Lendave, še pred slavnostno obeležitvijo 25. občinskega praznika, vrača perujski San Ramon, kraj svojega delovanja. Župan Janez Magyar je škofu ob predaji naziva častnega občana Občine Lendava čestital in se zahvalil za njegovo plemenito in humano delo, ki ga opravlja. Naziv častni občan Občine Lendava se podeli res izjemnim posameznikom, ki se s svojim angažmajem zavzemajo za naše mesto, za naš kraj in tukajšnje prebivalce ali ki so s svojim delovanjem v mestu pustijo neizbrisen in nenadomestljiv pečat. Občinski svet je sprejel sklep o podelitvi naziva častnega občana Občine Lendava z naslednjo utemeljitvijo.

Podelitvi so prisostvovali tudi murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, hotiški župnik Viljem Kovač, podžupana Ivan Koncut in Rozina Nemec, direktor občinske uprave dr. Mihael Kasaš, škofova sorodnica Helena Zver ter brata frančiškana iz čakovskega in varaždinskega frančiškanskega samostana.

“Ob pogledu na lendavske griče, mi začne srce hitreje utripati”

Škofu Antonu Žerdinu Bukovcu je župan podaril tudi leseno skulpturo akademskega kiparja Ferenca Királya, prav tako častnega občana Občine Lendava. Škof se je ob prejemu naziva častnega občana iskreno zahvalil in dejal: “Čeprav sem mladost preživel v drugih mestih, sem pogosto prihajal in še vedno rad prihajam v te kraje, v Čentibo, v Dolnji Lakoš in Trimline,” vseskozi pa ohranja in neguje vezi tudi z lendavskimi župniki. “Res je, da sem že dolga leta na perujskih misijah, toda še vedno srčno rad prihajam v Lendavo. Ko zagledam lendavske griče, mi začne srce hitreje utripati. Oživijo spomini iz najzgodnejšega otroštva, to so kraji, ki sem jih prvič videl v življenju, veljajo za izhodišče mojega življenja, za korenine, iz katerih črpam moč.”

“Zato sem zelo vesel vaše geste, s katero me še močneje vežete na to mesto, na to pokrajino. Na to darilo bom večno ponosen” je dejal škof in svoj nagovor sklenil z besedami: “Iskrena hvala mestu Lendava!”

Škof se je vpisal tudi v knjigo gostov in podpornikov Lendave.

Na osrednji slovesnosti ob praznovanju 25. občinskega praznika, ki bo v petek, 29. oktobra 2021 v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, bo župan Janez Magyar podelil tudi ostala priznanja, plakete in spominske listine posameznikom, društvom, organizacijam in institucijam, ki s svojim delom na različnih področjih oživljajo lokalno skupnost ter prispevajo k ugledu in napredku občine.