VIDEO, FOTO: Sanacija nasipa Bukovniškega jezera: Praznjenje jezera že v polnem teku

V začetku junija so pristojni bili obveščeni o popuščanju nasipa Bukovniškega jezera. Po ogledu nasipa so ugotovil, da je nasip v dolžini 15 do 20 metrov razmočen in pušča. Gladino vode so že takrat spustili za okrog 40 centimetrov in naznanili, da je sanacija s katero zaradi financ odlašajo že vsaj petnajst let, tokrat neizogibna. V okviru sanacije nasipa, katerega bodo zgradili praktično povsem na novo, so v teh dneh pričeli s praznjenjem tega priljubljenega akumulacijskega jezera, ki je hkrati tudi turistična točka.
Pregrada oz. nasip je bila zgrajena v 50. letih prejšnjega stoletja, v 60. oz. 70. letih pa je bil dograjen še vodni preliv. Tehnologija in materiali so v tistih časih bili pač takšni, da je zadeva več kot očitno dotrajana. Naše podjetje, ki je pristojno za vzdrževanje tega objekta, je opravilo sanacijo te pregrade leta 1998, okrog leta 2007 pa smo v pregrado, na najbolj kritičnih mestih zabijali zagatnice, da se prepreči prelivanje vode, ki stabilizira nasip. Na tem odseku se težave pojavljajo že dlje časa, velikokrat je mokro. Dejstvo je, da nasip ni varen in ni stabilen kot bi moral biti. To seveda ne pomeni, da se bo podrl, a smo ga dodatno obtežili na tem kritičnem mestu, gladino vode smo že znižali, da se pritisk na pregrado zmanjša. Delamo po navodilih Direkcije za vode, že dlje časa pa imamo pripravljene načrte sanacije tega jezera,” je že takrat dejal Andrej Biro iz vodnogospodarskega podjetja Pomgrad.

Primarna funkcija jezera je bila zadrževanje padavinskih voda, ko pride do intenzivnih padavin, da dolvodno v Dobrovniku potok ne poplavi in da se vodna gladina kljub padavinam ohranja na ustrezni ravni. Teorija jezera je, da se pred vsakim večjim napovedanim dežjem nekoliko spusti gladino jezera, da se ustvari kapaciteta za zadrževanje vode.

Kot so nam že pred časom zatrdili pri Ribiški družini Lendava, bo po prvih informacijah gladino vode potrebno precej znižati, kar po neuradnih informacijah pomeni, da bi na suhem lahko bila velika večina dna. Povprečna globina jezera je okrog 3 metre, njegova največja globina pa doseže 8 metrov. Trenutno se jezero prazni 1 – 1,5cm na uro. Člani Ribiške družine Lendava bodo ribe iz jezera pričeli loviti okvirno v nedeljo, najnižjo gladino pa bo doseglo okrog srede ali četrtka.