VIDEO, FOTO: Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor včeraj v Lendavi: “Nič ni bolj pomembnega kot prizadevanja za mir”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je včeraj v Sinagogi v Lendavi udeležil komemorativne pietetne slovesnosti ob 75. obletnici deportacije lendavskih Judov, pred tem pa položil venec na dolgovaškem judovskem pokopališču.
Predsednik republike je uvodne besede nagovora posvetil gospe Eriki Fürst, prekmurski Judinji, ki je preživela holokavst: “Ko sem vas po polaganju venca prijel za roko, je bilo kot da bi na prostoru minljivosti prijel za večnost. Na prostoru, ki je hladen, sem iz vaše roke čutil človeško toplino.” Povabil jo je, da se prihodnje leto skupaj udeležita komemorativne pietetne slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Predsednik republike je v nadaljevanju poudaril, da se vse velike morije pričnejo takrat, ko drobni kazalci izključevanja postanejo samoumevni, se na njih navadimo in jih sprejmemo kot družbeno normo. Zato moramo razumeti, kako pomembno je dovolj zgodaj prepoznati izključevanje, nestrpnost in sovraštvo ter biti nanje pozoren.

Velika evropska ideja po njegovem mnenju odloča o miru, varnosti in varni prihodnosti naših otrok: “Če jo bomo znali zavarovati tudi takrat, ko bo šibka, poiskati razloge za njeno šibkost in jo kljub temu ohraniti, bomo lahko živeli v miru. Nič ni bolj pomembnega kot prizadevanja za mir.”

Pred spominsko slovesnostjo je predsednik Pahor položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. Venec k spomeniku so položili Janez Magyar, župan Občine Lendava, v imenu Države Izrael pa je venec položil Ivan Koncut, občinski svetnik.

V času druge svetovne vojne je bila judovska skupnost v Sloveniji najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta takorekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi je največje judovsko pokopališče v Sloveniji, ki je ostalo neokrnjeno in je zato danes enkraten in spomeniško zaščiten spomenik judovske kulture.