VIDEO, FOTO: Ogromen požar v Ljutomeru; Dim bil viden iz Lendave in celo Čakovca

Včeraj, nekaj minut čez 21.00 uro se je v ljutomerski industrijski coni z veliko hitrostjo razplamtel ogromen požar, katerega je več kot dvesto gasilcev iz številnih pomurskih večjih in manjših gasilskih društev krotilo z vsemi svojimi močmi. Na pomoč so z 2.000 litri gasilske pene odhiteli tudi gasilci PGIE Nafta Lendava. Zagorelo je v podjetju Eko Plastikom d.o.o.
Ljutomerčani si bodo včerajšnji večer zagotovo izjemno dobro zapomnili, saj se je prav v tamkajšnji industrijski coni razplamtel ogromen požar, katerega dim se je videl iz Lendave (prva fotografija v galeriji), Murske Sobote, Čakovca, Lenarta in celo Ptuja. Na pomoč so ljutomerskim kolegom prišli gasilci iz praktično celotnega Pomurja, bilo jih je okrog 200, po nekaterih ocenah celo 300, vključno z gasilskima avtolestvama iz Gornje Radgone in Murske Sobote. Z 2.000 litri pene so na pomoč odhiteli tudi poklicni gasilci Nafte Lendava, poveljnik PGD Lendava pa je lendavske gasilce obvestil, naj bodo v pripravljenosti.

Na požarišče je bil vpoklican tudi gasilski poveljnik za Pomurje, na kraju dogajanja pa je bila tudi ljutomerska županja. Prva navodila tamkajšnjim občanom so bila, da zaprejo okna in vrata, saj v času največje intervencije ni bilo povsem jasno, kaj gori. Neuradne informacije so, da je (iz še neznanega razloga) zagorelo v hali, v kateri je nekoč delovalo mizarstvo, zdaj bi pa naj tam delovalo podjetje, ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo sekundarnih surovin oziroma predelavo sveč. Iz plamenov je sicer bilo moč slišati tudi manjše eksplozije.

Težava je bila še toliko večja, saj so gasilci morali ubraniti druge bližnje objekte, vodo pa so črpali tudi iz bližnjega potoka. Dobro uro po prijavi je bila aktivirana tamkajšnja enota Civilne zaščite, policija pa je za promet zaprla bližnjo in daljno okolico. Okrog polnoči je gasilcem ogenj uspelo omejiti in spraviti pod nadzor, na določenih mestih pa so, kljub temu izbruhnili manjši požari. Nekaj gasilskih enot je seveda na požarišču zaradi požarne straže ostalo še vso noč, šele dan pa je pokazal vse razsežnosti požara.

Tako vzrok kakor prva ocena škode še nista znana, a ta zagotovo ne bo majhna. Po naših neuradnih podatkih je zagorelo v podjetju Eko Plastikom d.o.o., ki se ukvarja s storitvami sortiranja in predelave odpadnih nagrobnih sveč. To je sicer bil tudi razlog tako obsežnega požara, saj so gorele zelo vnetljive snovi. Sodeč po pisanju na njihovi spleti strani, je gorel predelan parafin in PVC plastika. Neuradno ta požar naj ne bi vplival na okolje in okoliške prebivalce.