VIDEO, FOTO: Mlatenje žita na 105 let stari mlatilnici

Za zrnje pšenice ali žita je včasih bilo potrebnih veliko pridnih rok in tehnologijo, ki si jo danes ne moremo predstavljati. V Genterovcih so včeraj prikazali mlatenje pšenice z mlatilnico iz leta 1912 na domačiji Birojevih.
Sprva je mlatev potekala s cepci, kasneje so se pojavile mlatilnice. Največja prelomnica sploh v poljedelstvu pa je bil pojav mlatilnih strojev na prehodu iz 19. V 20. Stoletje. Mlatitev je bil najlepši praznik v vasi. V Genterovcih je bilo največ mlatilnic tod naokoli. Prvo parno mlatilnico so v vasi imeli leta 1919. Pri mlatvi mora sodelovati veliko ljudi, pri čemer ima vsak kakšno nalogo. Nekoč je bila mlatilnica z debelim jermenom povezana na parno peč, pozneje na traktor. Delo se je začelo v ranih urah, trajanje pa je bilo odvisno od tega, koliko žita je kdo imel – včasih je bilo končano v treh urah, pri tistih bogatejših, ki so imeli več, pa je lahko mlatenje potekalo tudi celi dan.

S pojavom kombajna pred malo več kot petdesetimi leti sta žetev in mlatev popolnoma izginili, ta lep ljudski običaj pa se ponekod ohranja s prireditvami, kjer prikazujejo, kako je žetev in mlatev potekala na stari način. Tako je bilo včeraj tudi v Genterovcih.