VIDEO, FOTO: Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen obiskala Bioplinarno ECOS

Včeraj, nekaj minut pred dvanajsto uro je Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen obiskala Bioplinarno ECOS v Lendavi. Ta je povedala jasno: “Prepovedan je dovoz kakršnih koli odpadkov, proizvodni procesi v fermentorjih, ki že potekajo, pa se lahko zaključijo.” Direktor Pavlinjek: “Da smradu ne bo več, bosta potrebna še dva meseca.” Župan Balažek z odgovori vidno nezadovoljen: “Podpiram odločitev občinskega sveta. To je zaprtje bioplinarne.”
V spremstvu ministrice je bioplinarno v Lendavi včeraj  obiskala tudi glavna državna inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor Dragica Hržica, ki je bioplinarni izdala odločbo o prepovedi dovoza in predelave odpadkov. Po zadnji odločbi pristojne inšpekcije je kakršen koli dovoz materiala prepovedan, proizvodni procesi, ki pa se v fermentorjih že/še odvijajo, pa se lahko zaključijo. Materiala je za okrog 800 m3. To bi lahko trajalo še vsaj mesec dni, po besedah direktorja Pavlinjeka pa, na vprašanje novinarjev kdaj bo nehalo smrdeti,  še vsaj dva meseca, da “preidemo v normalne meritve emisij.”

Direktor inšpekcije za okolje in naravo Vladimir Kaiser pravi, da trditve Pavlinjeka, da je vse potekalo tako kot je zahtevala inšpekcija, ne držijo. Odločba o prepovedi predelave odpadkov, ki je bila izdana včeraj, je namreč utemeljena ravno na tem, da upravljavec naprave ni upošteval inšpekcijskih odločb, ki so bile predhodno izdane.