VIDEO, FOTO: Iz bioplinarne iztekala neznana, tekoča in smrdljiva tekočina

V Lendavi, kot kaže, še lep čas ne bomo imeli miru, kaj šele normalnega življenjskega okolja. Tokrat pa za nemir ni odgovorna bivša Ecosova bioplinarna temveč druga, bolj znana kot nekdanja “Kolarjeva” bioplinarna, ki sicer ni niti dokončana. Iz enega izmed fermentorjev je iztekala neznana a smrdljiva tekočina, ki se je, najbrž že dlje časa izlivala na bližnje polje ter vnovič v že tako ali tako obremenjeno Kopico.
Težavam z bioplinarnami na našem območju, kot kaže, ni videti konca. Tokrat moramo na žalost vnovič poročati o izpustu neznane a smrdljive tekočine na polje, od koder se je slednja prelivala v potok Kopico. Kako dolgo je tekočina iz fermentorja iztekala ni povsem jasno, kot ni jasno tudi, zakaj se je sploh kakšna snov znašla v bioplinarni, ki ni dokončana in nikoli ni obratovala. Na kraj so nemudoma prišli policisti, kriminalist, pa tudi Medobčinski inšpektorat, od koder so nam posredovali fotografije, ki jih lahko vidite v spodnji fotogaleriji. Stanje si je ogledal tudi predstavnik vodnega gospodarstva, vzorce pa je odvzel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Inšpektorja na kraj še ni bilo. Skušali smo priklicati stečajnega upravitelja, Zlatka Kmetiča, a se na naše klice ni odzival.

“Ob 13.40 so v potoku Kopica blizu naselja Petišovci, občina Lendava, opazili onesnaženje potoka. Aktivirane in obveščene so bile vse pristojne službe in ribiška družina. Naknadno je bila aktivirana še Mobilna enota ekološkega laboratorija, ki je odvzela vzorce onesnaženja,” pa poroča Uprava za zaščito in reševanje. Nekaj vprašanj smo naslovili tudi na policijo.

FOTO: Medobčinski inšpektorat