VIDEO: Bogračfest z nekaj spremembami, Večerni del lendavske trgatve pri stolpu Vinarium, za zaključek ognjemet + ANKETA

V Lendavi bo od 23. avgusta do 2. septembra 2017 potekal že tradicionalni, 3. Festival Vinarium, ki že vrsto let združuje najbolj prepoznavne lendavske prireditve. Večerni program: Bogračfest bo zaključila pevka Danijela Martinović, Lendavsko trgatev pa pri stolpu Vinarium ansambel Mladi Gamsi.
Se strinjate, da se Lendavska Trgatev seli k stolpu Vinarium?

Prikaži rezultate

Loading ... Loading ...

Najbolj odmevna je etnokulinarična prireditev Bogračfest, ki bo 26. avgusta in v Lendavo vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Pester program bo tudi na tradicionalni Lendavski trgatvi, ki bo 2. septembra, letos na dveh lokacijah, in sicer v mestnem jedru ter na Stolpu Vinarium, njena osrednja točka pa je povorka s predstavitvijo domačih običajev. Prireditve v sklopu Festivala Vinarium bo kot vedno spremljala bogata kulinarična ponudba, začinjena z odličnimi lendavskimi vini, ki se bo zvečer končala z glasbeno-zabavnim programom. Festival Vinarium bo obogaten še z mladinskih programom in tako zelo zanimiv tudi za najmlajše obiskovalce. Razgledni stolp Vinarium je glavni motor in povezovalec novih in že uveljavljenih turističnih aktivnosti v Lendavi, ki so v minulem letu v Lendavo pripeljale za dobro tretjino več dnevnih obiskovalcev ter za več kot 10 % povečale število nočitev v občini.

S 23. avgustom se bo pričelo predfestivalsko dogajanje, ki bo uvod v festivalsko vzdušje. Na kulinarični ulici, ki se bo nahajala na Mlinski ulici, bodo predstavljene lokalne dobrote (bograč, pereci, langaš, dödöli, hotiške ribe) in lendavsko vino, ne bo manjkalo glasbe in kulturnega programa, odprta pa bo vse do 25. avgusta. Strokovni posvet Kultura in turizem bo 25. avgusta 2017 potekal v Mestni hiši Lendava pod naslovom “Kandidatura za Evropsko prestolnico kulture 2025 – izziv in priložnost.” Mednarodnega posveta se bodo udeležila prijateljska mesta in naravna zdravilišča v sklopu priprave kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. Isti dan zvečer se bo ob 19.00 uri na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava zvrstil koncert Beethovnovih del v jazz izvedbi. Nastopila bosta glasbena zasedba Sárik Péter Trio pod taktirko jazz pianista, skladatelja in učitelja, Pétra Sárika, in Komorni pevski zbor Vita Lendava.

Bogračfest 2017, sobota, 26. avgust 2017, od 8.00 ure naprej, staro mestno jedro

Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Vsako leto se na tradicionalni, etno-kulinarični prireditvi zbere več tisoč obiskovalcev, ki uživajo ob pokušanju bograča. Ob odlični kulinarični ponudbi lahko obiskovalci okušajo tudi lendavska vina iz okoliških goric.

Bogračfest bo letos v soboto, 26. avgusta 2017, v starem mestnem jedru. Pestro dogajanje se bo pričelo že ob 8.00 uri zjutraj in potekalo čez cel dan. Prijave tekmovalnih ekip so doslej prispele že iz štirih držav. Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Organizatorji pripravljajo bogat spremljevalni program, vse od animacije otrok v mestnem parku do tržnice s ponudniki na ploščadi pred Kulturnim domom, zabavno-glasbenega programa ter animacije z uličnimi glasbeniki. Ob 20.00 uri zvečer bo vrhunec dogajanja, saj bodo razglasili rezultate tekmovanja v kuhanju bograča in podelili priznanja v dveh kategorijah, in sicer »Najlepše urejeno tekmovališče« in »Mojstri bograča«. Pika na i celotnemu dnevu pa bo koncert znane hrvaške glasbenice Danijele Martinović. V času Bogračfesta bo organiziran brezplačni prevoz obiskovalcev na stolp Vinarium Lendava (nad cerkvijo).

38. Lendavska trgatev 2017, sobota, 2. september 2017, od 9. ure naprej, staro mestno jedro in Stolp Vinarium

Praznik vinogradnikov, Lendavska trgatev, je tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev s pestrim celodnevnim programom, bogato kulinarično ponudbo in odličnimi lendavskimi vini. Potekala bo 2. septembra, tokrat na dveh različnih lokacijah, in sicer v mestnem jedru ter na Stolpu Vinarium. Na ta dan bodo od 13.00 ure organizirani brezplačni prevozi obiskovalcev na Stolp Vinarium Lendava izpred avtobusne postaje Lendava (pri trgovini Spar).

V starem mestnem jedru bo med 9.00 in 11.00 uro potekal program z jutranjo godbo, med 11.00 in 13.00 uro bo potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro, med 13.00 in 15.00 pa bo potekala ponudba na kulinaričnih otokih.

Letos je prvič prizorišče dogajanja tudi Stolp Vinarium Lendava, kjer bo med 15.00 in 18.00 uro Folklorni festival in program za otroke, od 18.00 ure dalje pa bo potekal zabavno glasbeni program z ansamblom Mladi Gamsi.

V času Festivala Vinarium se z Dnevi odprtih vinotočev obeta pestro dogajanje tudi na vinskoturistični cesti. V Lendavskih in Dolgovaških goricah bodo vsak dan med 11.00 in 22.00 uro odprti vinotoči, ki bodo obiskovalce pričakali z bogato ponudbo. Sodelujejo Turistična kmetija – vinotoč Ilona Huzimec – Végh, Hiša vina Cuk, Vinski hram Rožman, Vinska klet Kelenc, Okrepčevalnica – Pizzerija Hugi in Stolp Vinarium Lendava.

Na Lendavskem gradu bo še do 31. oktobra odprta likovna razstava Salvador Dalí. Na ogled je več kot sto grafik in risb ter dveh tapiserij katalonskega umetnika, katerega opus zajema obdobje skoraj celotnega 20. stoletja. Ustvarjati je začel še kot otrok, njegova naravnost eksplozivna ustvarjalna moč pa je bila prisotna vse do smrti.

 • nebodigatreba

  Kako pa bodo pijančki našli pot domov? Niste normalni! Kje je pa v tej zbirki Vinotoč Ščrnjavič?

  • Domacin82

   Nebodigatreba, jaz sem mnenja, da bi ti rabil kandidirat za naslednjega župana naše občine, saj na vsak “post” oz na vsak članek/objavo, ki je na tej spletni strani rabiš komentirat. Žal pa tvoji komentarji ne dokazujejo ničesar drugega, kot tvojo primitivnost. Če nisi zadovoljen z ničemer se pa preprosto odseli, idi v Soboto, še vedno blizu pa vseeno dovolj daleč.

   • še en domačin

    domacin82 dragi, ocitno si sam primitivec, če te moti, da nekdo komentira novice na spletu. Hvala bogu, da jih komentira, vsaj ima neko mnenje o svetu okoli nas, pa ne glede na to, kakšno. Sram te bilo, da nekoga upaš odganjati samo zato, ker jasno pove svoje mnenje. Pa kdo si ti, da boš preganjal ljudi zaradi svobodnega izražanja mnenja? Resetiraj se, če te moti mnenje drugih, zakopaj se, če se bojiš demokracije in svobode govora. Ravno zaradi takšnih kimajočih in zadrtih ritolizcev, kak si ti, živimo v zablokoranem Balažekovem svetu, kjer je dialog, komentar, premlevanje skupnih zadev, pogovor, dogovor, javnih zbor od TA GLAVNEGA PREPOVEDAN. A si že opazil, da se v Lendavi že leta in leta čuje samo en glas, glas Balažeka in nikoga drugega? Ti očitno, skupaj z županom, še vedno živiš v komunizmu. Taka samovlada, kot jo izvaja Balažek, je morda še hujša, kak v komunistični Lendavi.

   • nebodigatreba

    Ti je županova rit dovolj velika za tvoj intelekt?

 • kompas5

  Grdo!! Še to malo kaj smo imeli bodo uničili..

 • Turist

  Za razliko od stalnih nergačev podpora in čestitke vsem , ki se trudijo.

  • domačin

   Pri Balažeku se nima smisla truditi, ker te odstreli ali pa sam odideš, najnovejši dokaz za to je odhod županovega zeta iz stolpa. Niti on ni zdržal več! Nauk: treba bo menjati župana.

   • nebodigatreba

    Zakaj misliš, da je odšel s stolpa? Da bo prišel na Aleksandrino mesto! Župan že ve, kako se je treba nekoga znebiti, da si sam ne umaže roke!!

  • prijateljica

   Tudi Aleksandra Kozak se je vedno trudila, je pridno in simpatično dekle, ni nikoli nergala, pa je vendarle dala odpoved, ker ji je postalo dovolj županovih umazanih trikov. Žalostno da imamo takšnega župana, žalostno je tudi, da nekateri ne spregledajo in jih lahko z drobtinicami podkupi.

 • nebodigatreba

  Res ne vem, kako si bivši predsednik Turk lahko umaže ime s takim umazancem od našega župana? Ta pošlje šoferja po njega v Ljubljano, prav tako ga odpelje domov, vmes pa kraljuje na davkoplačevalskem denarju!