VIDEO: Akcija cepljenja lisic proti steklini se že odvija, vaba lahko pade tudi na vaše dvorišče. Bodite pozorni!

Z namenom varovanja prebivalcev pred steklino se je 20. septembra 2019 začela jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini, ki bo trajala predvidoma do konca oktobra 2019. Ta poteka na način, da vabe, ki vsebujejo kapsule s cepivom, na tla mečejo iz zraka.
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je minuli konec tedna začela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca oktobra 2019. Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško, z višine 300 m, s pomočjo posebej prirejenih letal iz letališč Jožeta Pučnika – Ljubljana, Portorož, Murska Sobota, Novo mesto in Celje.

Gre za zadnjo redno akcijo cepljenja lisic proti steklini, s katero Republika Slovenija želi obdržati status države proste stekline, ki ga je v skladu z zahtevami Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) proglasila že leta 2016. Zadnji primer stekline je bil potrjen pri lisici januarja 2013.

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno zaščitimo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujemo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje.

UVHVVR tudi organizira predstavitev problematike in sicer v petek, 27. septembra 2019, ko obeležujemo Svetovni dan boja proti steklini, ki letos poteka pod geslom “Steklina: cepiti – izkoreniniti”.  Dogodek na katerem bo predstavljeno izkoreninjenje stekline pri živalih v Sloveniji, laboratorijska podpora programu cepljenja, kako je s steklino pri ljudeh in kako naprej – cilji, bo potekal na letališču Rakičan.

Bodite pozorni na vabe!

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja (vabe) in kapsule s cepivom (vsebina vabe). Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin). Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljajo uspešnost vakcinacije (odvzem vab).

Pomembno:

– Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
– Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo.
– Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.
– Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto!
– Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
– Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!