VIDEO: 9. redna seja občinskega sveta občine Lendava

Minuli petek se je v veliki dvorani lendavske mestne hiše odvijala 9. redna seja občinskega sveta občine Lendava. Zanimanje javnosti in medijev je bilo veliko, saj so v drugi točki obravnavali migrantsko problematiko.

Zasedanje minulega občinskega sveta se je pričelo kar z drugo točko dnevnega reda, tema katere je bila migrantska problematika in predvsem težava odprtega režima namestitvenega centra. S podajanjem informacij je kot prvi pričel Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Z obrazložitvijo je prikazal pot beguncev do naše države, varnostne vidike in režim v namestitvenem centru pa je pojasnil Damir Ivančič, direktor policijske uprave murska sobota. Zagotovil je, da so migranti pod budnim očesom policije in da trenutno odklonskih situacij ni. Za tem so svoja mnenja in vprašanja podali nekateri člani občinskega sveta. Povzetek si lahko ogledate v videu:

“Center z odprtim gibanjem za begunce je nesprejemljiv”

Po vprašanjih, mnenjih in podanih odgovorih so ta del zaključili z mnenjem, da center z odprtim gibanjem za begunce ni sprejemljiv. Župan Balažek je med drugim povedal, da bi v občini radi sodelovali, vendar težav ne morejo kar odmisliti, pritrdil pa je tudi mnenju svetnika Ivana Koncuta, da se s tem vsekakor povzroča določena gospodarska škoda, tudi dolgoročna, rezultat katere pa zaenkrat ni znan, pa tudi sanirat bo jo nekako potrebno. Svetniki so načeloma bili skupnega mnenja da gibanje migrantov po mestu med ljudi vnaša nelagodje in da je problematično že, če ljudje izgubijo občutek varnosti.

V Sloveniji je sicer takih migrantov, ki jih ni moč vrniti ali predati nikamor 321, od tega jih je v Lendavi od 54 ostalo kakšnih 35-40. Šefic je zagotovil, da je prioriteta varnost slovenskih državljanov, a jim gibanje omogočajo mednarodna pravila. V kolikor bi varnost v nekem trenutku res bila ogrožena, ali pa bi se pojavila kakšna odklonska dejanja, lahko policija gibanje omeji. Šefic je med drugim priznal, da je bilo premalo komunikacije predvsem z lokalnimi mediji, zaradi tega pa je prihajalo do raznih dezinformacij.

Proračun občine Lendava za leto 2016 sprejet

Občinski svet je obravnaval predlog proračuna občine za leto 2016 in ga na svoji 9. seji dne 26.2.2016 z veliko večino glasov potrdil. Višina letošnjega proračuna je dobrih enajst milijonov evrov in pol. Prvo obravnavo Proračuna je občinski svet opravil na 8. seji 22. januarja 2016 in že takrat omogočil njegovo nadaljnjo obravnavo. Pozitivno mnenje so k proračunu podali tudi občinski odbori, občina Lendava pa ostaja v vse manjši skupini slovenskih občin, ki nimajo večjih finančnih težav.

Tekoči del proračuna je predlagan v višini 6.462.076,00 €, prihodki tekočega dela proračuna pa so načrtovani v višini 6.516.843,00 €. Pri komunalni infrastrukturi, drugi javni infrastrukturi in javnih objektih so načrtovani prihodki in odhodki v višini 1.159.020,00 €. Investicijski del proračuna je najbolj negotov, saj je odvisen pretežno od sofinanciranja države in EU.

Med načrtovane investicije v navedenem investicijskem obdobju so uvrstili:

– večfunkcionalni kulturni center (knjižnica, glasbena šola, nove dejavnosti in turistična ponudba) – objekt bivše Blagovnice;
– objekt namenjen tržnici in obrtnim dejavnostim (Glavna ulica);
– center za socialne programe in socialno podjetništvo (bivša srednja šola);
– obnavljanje cest, mostov in trgov;
– nadaljevanje sanacije plazišč;
– urejanje Biosfernega območja in infrastrukture za sonaravni turizem;
– komunalno opremljanje zemljišč in investicijsko vzdrževanje objektov v kontekstu energetske prenove.

Proti sprejetju proračuna sta glasovala Ivan Koncut in Robert Požonec. Koncut je mnenja, da proračun ni dovolj dobro in podrobno razdelan ter da manjka še kar nekaj informacij, predvsem pri nameravanem nakupu osebnega vozila, Požonec pa je povedal, da se spet vlaga v zidove, delovnih mest pa ni.

Projekti SI-HU in SI-CRO

Predzadnja točka dnevnega reda so informacije o projektih, ki jih je občina podprla na razpisih SLO-HU, gre pa za projekte, ki bodo izvedeni s čezmejnim sodelovanjem. Med slednjimi se je znašla obnova lendavskega gradu, ter obnova nekdanje stavbe DOŠ II. Med drugim je bilo govora tudi o kolesarski povezavi Lendave s Porabjem. Pri projektih SI-CRO pa je bilo govora o ureditvi ceste do mejnega prehoda na Hotizi ter o projektu, ki bi prinesel korist od Hotize pa vse do Murske šume.

Volitve in imenovanja

Za direktorja podjetja Eko-Park je bil znova izvoljen trenutni direktor, Jožef Gerenčer; Igor Magdič, Peter Novak, Drago Nađ in Đanino Kutnjak pa so bili imenovani za predstavnike ustanoviteljice v svetu javnega zavoda Zavoda za turizem in razvoj Lendava.

 • Denny

  Šerif spet vse zavito v celofan pred javnostjo kot vedno. Vsak gre od njega zadovoljen in mu daje prav. Ker je toliko prefrigan, da vsakemu pove tisto, kar želi slišati. Šteje pa tisto, kar se mu v ozadju plete po glavi in kaj počne za hrbtom. To je pa čisto druga oseba kot se reklamira pred javnostjo. Vsak to spozna, odvisno je le vprašanje časa.

 • David

  Mene pa zanima, zakaj sta se pri glasovanju dva svetnika zadržala in nista dala svoj glas za predlog, da je center zaprega tipa ali pa se taisti odstrani. Pri takem važnem vprašanju bi morali svetniki biti enotni..ali pa???

  • Anton Balažek

   Če imam šerif občinski svet v žepu, ni težko biti Šerif Divjega Zahoda.

  • Lendava prebudi se

   Center zaprtega tipa ne obstaja. Migranti imajo določen status, po statusu pa jim pripadajo določene pravice. Balažekov predlog je pesek v oči občanom, izgleda kao da se bori proti migrantom, obenem pa ve, da tega kar predlaga ni mogoče sprovesti.

 • Lendava prebudi se

  Čestitam Požoncu in Koncutu, pa še NSI si je upal podati konstruktivno kritiko temu siromašnemu proračunu. Do zdaj je bil proračun občine vedno okoli 10 milijonov €, letos pa 6,5. Letos bo dobesedno črno leto za občino. Balažek je župan 14 let, a enega delovnega mesta ni uredil s pomočjo evropskih projektov (razen bivšemu županu Lentija Nogradiju v Muraniji). Socialna stiska in izdatki pa so vedno večji in večji. Županovi arogantni odgovori so brezupni. Preseneča me (ali pa tudi ne), da sta Kulčar in Kasaš glasovala za. Verjetno ju Balažek ima v žepu.
  Župan nam za naslednja leta pripoveduje pravljico o 11 milijonih € javnih naložb, a brez realnih osnov. Papir vse premore. Niti on ne ve o teh načrtih povedati več, kot tri jecljajoče stavke (Koncut ima 100% prav!) Balažek je predstavil 5 suhih projektov, s katerimi se občina prijavlja na Interreg Si-HU:
  1. Iron Curtain Cycling: kolesarska pot Si-Hu. Ta je še najbolj realen.
  2. Panon Pleasure 2: cross-country kolesarski park. Povečanje števila turistov, meritve na podlagi obisovalcev razglednega stolpa. Dva kolesarska projekta? Obisk stolpa? Obiskuje ga 80% domačinov, zato bi morali meriti povečanje prenočiščev,ne pa obisk stolpa. Tipična Balažekova potegavščina.
  3. Doživetje panonske gastronomije 2: Bogračfest. Razvit bo nov turistični produkt, razvita in implementirana bo mobilna aplikacija in spletna stran… bla, bla, bla…
  4. Turistična integracija. (Le kaj je to?) Povezovanje turističnih območij… Obnova DOŠ 2. (Če se prav slišal, adaptacij tokrat podpirajo le do 15%!)
  5. Castles: napačno ste napisali, ne gre za obnovo lendavskega gradu, ampak za “izdelavo strateške razvojne zasnove in dokumentacije za tehnični projekt, na podlagi katerih se omogoči pridobivanje nadaljnjih evropskih sredstev”! Torej evropski projekt , kako do evropskih sredstev. Bravo.

  • Koki

   Mene pa zanima od kod tebi podatek da stolp obiskuje 80% domačinov. Lahko prilepiš kakšen vir keri podkrepi tvojo trditev? Hvala

   • Lendava prebudi se

    Točno statistiko obiskovalcev stolpa in števila nočitev v občini bi morala podati občinska turistična služba. Ne vem, zakaj skrivajo podatke. Je pa dejstvo, da ne v Lipi, ne v Elizabeti, ne pri zasebnikih ni nobenega pozitivnega premika glede povečanja turističnih nočitev. Ali potem obiskujejo stolp Avstrijci, Nemci, Madžari, Dalmatinci, Francozi, Švedi, Srbi, Rusi? Mislim, da ga v veliki večini obiskujejo prebivalci regije. V krogu 70 km živi 300.000 ljudi, ti so že ali pa bodo obiskali stolp (Lendavo, grad, kopališče, trgovine, vinarje) v naslednjih letih isto kot doslej. Zato je POVEČANJE ŠTEVILA TURISTOV na podlagi obiskovalcev razglednega stolpa TURISTIČNA STATISTIČNA MANIPULACIJA. Kar pa ne preseneča, ker se tudi lendavsko gospodarstvo, lendavska trgatev in bogračfest razvijajo podobno mešetarsko.

    • nemeje***

     nimaš pojma 😛 stolp obiskuje veliiiiko slovencev, ki prihajajo s cele Slovenije (Lj, Primorska, koroška, MB,…). Kar dobro ga obiskujejo tudi Madžari in Hrvati. Obrne se tudi nekaj Avstrijskih, Nemških,… turistov iz Lipe. Po malem pa prihajajo pa turisti vseh narodnosti. Domačinov oz. konkretno lendavčanov je zelooo malo oz. so bili takrat ko se kaj da izkoristiti zastonj 😛 pa še če pridejo se delajo pametne. 10.000 turistom je vse lepo in všeč, pride en lendavčan pa mu 5 stvari ne paše 🙂
     Je pa res, da so to bolj enodnevni turisti. Ljubljančan s familijo skoči na stolp pa nazaj domov. Regija mu nima kaj ponuditi razen tega, stolp je pač videl na 24ur pa prišel pogledat…

     • Lendava prebudi se

      “Ljubljančan s familijo skoči na stolp pa nazaj domov…” Daj, nemeje…!
      “Regija mu nima kaj ponuditi razen stolpa…” ?
      Ti si pa res prava turistična strokovnjakinja! V krogu 70 km-ov ni ničesar za turista, razen stolpa? Kakšna turistična slepota ala Balažek! V tej regiji so takšna mesta kot Ptuj, Maribor, Ljutomer, Radkersburg, Murska Sobota, Monošter, Sombotel, Kesthely, Heviz, Nađkaniža, Zalaegerszeg, Čakovec, Varaždin… V tem krogu so Mura, Drava in Balaton, vsaj 10 gradov in muzejev, vsaj toliko termalnih kopališč in velikih hotelov, manjših pa 100 ali več, jezera, gozdove in vinorodne kraje niti ne bom našteval. Turistov je v tem krogu ogromno, konkurenca je večja, kot si misliš. Samo da Lendava nima turistične strategije, v tem je probljem! Si že bila v omenjenih krajih ali pa samo bluziš na tonijevem stolpu? Zbudi se, strezni se!

  • Lep pozdrav. Končno sem prikukal iz Balažekovega žepa.. 🙂

 • Turist

  Nisem vedel da si Koncut ne more kupiti Iphon. Eh ti bogi bogi. Pa tak “poštenjak”

 • domačin

  Čestitam Koncutu in Požoncu. Me pa čudi Kulčar, da podpira županove pravljice, ki vsako leto vrže novinarskim hišam za lastno reklamo okoli 100000 evrov, pa še odvetnikom skoraj toliko. To je najmanj 10 delovnih mest! Požonec je povedal čisto resnico, župan vlaga v zidove in ne v projekte z delovnimi mesti. Lendava crkava od nezaposlenosti, ljudje iščejo delo drugod in se odseljujejo! Kje so županove obljube?
  Svetniki bi morali sprejeti sklep za ZAPRTJE LENDAVSKEGA MIGRANTSKEGA CENTRA. Migranti v Lendavi bodo dokončno paralizirali še to miniaturo, kar imamo od gospodarstva in turizma. Madžari bi se tudi morali malo pobuniti, pa tu je bil Orban nedavno. A so se o fusbalu pogovarjali z njim, ali kaj?

 • Igor Kulčar

  Spoštovani
  Nihče me nima v žepu in nobenih pravljic ne podpiram. Sem pa mnenja, da je zelo nefer tako javno govoriti o nekom in o njegovih stališčih, ki ga oz jih v bistvu ne poznaš. To je navadno natolcevanje ali po domače tračanje. Ampak, to Vaša odločitev…
  Pri prvi obravnavi smo svetniki marsikaj predlagali in nekatere spremembe so se zgodile, nekatere pač ne. Taka je pravna pot do sprejetja proračuna in je v tem trenutku edina legitimna. Strinjam se pa, da smo s podrobnostmi nekaterih projektov v proračunu svetniki premalo seznanjeni ali nimamo vpogleda v podrobnosti in jih je zelo nerodno ocenjevati in zato še bolj nerodno o njih glasovati.
  Da sem pa vseeno glasoval za proračun, da, sem. Vzrok je v tem, da je s tem zagotovljeno financiranje javnih del, vzdrževanje zgradb, opreme in končno tudi plač ljudi na gradu, vrtcu, kulturnem domu in še kje v občini. Vse materiale sej, njihove posledice in vplive predebatiram z krogom ljudi, ki želijo aktivno pomagati, jim zaupam in so na razpolago. Mogoče je čas zrel, da se vključite v delo tudi Vi? Pridite zraven in pomagajte, predlagajte….
  Glede centra. Nisem proti centru v Lendavi in to cel čas javno govorim. Sem pa zaskrbljen glede prostega gibanja, posebej, če bi prišlo do še večjega števila oseb v centru. Kapaciteta je 610 oseb. Smatram tudi, da bi občina morala že prej uradno obvestiti občane o možnem prostem gibanju, ker je ta opcija bila znana in bi tako vsa ta debata o centru bila dosti bolj umirjena in strpna.

 • avanturist

  Kak si bogi bogi dragi turist, ko ne veš, kaj ti želi nekdo povedati.