VIDEO: 750 let od omembe cerkve v Turnišču

Letos mineva 750 let od prve omembe cerkve Marijinega vnebovzetja v Turnišču. Kulturno in zgodovinsko je svetišče znano predvsem po srednjeveški poslikavah Janeza Akvile (Johannesa Aquile), sicer pa se k Mariji Pod logom, tako namreč cerkev imenujejo domačini, vsako leto zgrinjajo množice romarjev iz vse Evrope. Od leta 2007 velja za osrednje božjepotno redišče murskosoboške škofije.
Leta 1267 sta skregani rodbini Jure in Haholdi pod oboki turniške cerkve sklenili spravo. Pisni viri takrat prvič omenjajo svetišče, ki ga je mnogo let kasneje poslikal mojster Janez Akvile (Johannes Aquile). Freske pripovedujejo zgodbo njegovega časa in ob enem nagovarjajo sodobnike. Mnogi obiskovalci trdijo, da so v cerkvi začutili nekakšno posebno moč ali posebno energijo.

Nova cerkev je bila dozidana v začetku prejšnjega stoletja in jo danes krasi oltar s podobo Marije in deteta v naravni velikosti, ki še posebej privlači romarje. Pod omenjenim kipom naj bi se v preteklosti že dogajali čudeži in spreobrnenja, kar romarje privlači. In že od nekdaj jih je privlačilo prav to. Množice vernikov se v Turnišče v sredini avgusta, tudi peš, odpravljajo že desetletja.

Cerkev je sicer močno vpeta v domače okolje. Občina Turnišče in turniška fara dobesedno živi s to cerkvijo oz. cerkev živi s farani. Ljudje jo že od nekdaj doživljajo kot nekaj svojega. Cerkev je sicer pred 10 leti s strani murskosoboškega škofa Štumpfa bila razglašena za osrednje božjepotno središče tukajšnje škofije.