Veterinarji opozarjajo: Pogosta napaka, ki je za vašo mačko lahko usodna

Veterinarji se velikokrat ukvarjajo z lastniki mačk, ki svojim kosmatim prijateljem dajejo pri ljudeh priljubljen Lekadol ali Daleron. Takšno početje veterinarji odsvetujejo, saj se mačka zastrupi in v nekaterih primerih žival pogine. Pogovarjali smo se z veterinarko Kristino Šajt, dr. vet. med., iz Lendave, zaposleno pri Veterinarskem inženiringu d.o.o. iz Moravskih Toplic.
Če te boli glava, vzemi tableto proti bolečinam. To seveda velja za ljudi, ne pa tudi za živali, vsaj kar se priljubljenega Lekadola ali Dalerona tiče. Učinkovina paracetamol, ki jo omenjene tablete vsebujejo, je za mačke nevarna, velikokrat tudi usodna. “Paracetamol je ena od najpogosteje uporabljenih učinkovin v humani medicini. Paracetamol najdemo v zdravilih za zniževanje telesne temperature pri vročinskih stanjih, uporablja se tudi za blaženje bolečine. Večina ljudi paracetamol pozna pod lastniškimi imeni kot so Lekadol, Panadol (v teh zdravilih se nahaja kot monoučinkovina) ali kot Caffetin, Coldrex, Daleron, Zaldiar (v teh zdravilih ga kombinirajo z drugimi zdravilnimi učinkovinami). Ravno zaradi široke uporabe pri ljudeh, se večina lastnikov domačih živali žal ne zaveda, da je paracetamol izredno toksičen za mačke,” je dejala Kristina Šajt, dr. vet. med.

Kako prepoznamo mačko, ki je zastrupljena z omenjeno učinkovino?

Klinični znaki zastrupitve so  oteženo dihanje, pospešen srčni utrip, bruhanje, obrazni edem (otekanje) in edem šap, blede sivomodre sluznice dlesni ter jezik, znižana telesna temperatura, zlatenica (rumeno obarvanje kože). Smrt nastopi običajno 2 do 6 dni po zaužitju paracetamola. V primeru, da je žival zaužila paracetamol, nemudoma pokličite svojega veterinarja.

“Mačke drugače presnavljajo določena zdravila kot psi in ljudje. Ker imajo omejeno količino encima glukuronil transferaza, ki v jetrih omogoča presnovo paracetamola in nesteroidnih analgetikov preko glukuronske konjugacije, niso sposobne presnoviti le-teh. Posledica je močno podaljšan razpolovni čas zdravila in kopičenje zdravila do toksičnega odmerka, če zdravilo odmerjamo na enak način kot pri psu ali človeku,” je dejala sogovornica.

Uporaba paracetamola je torej pri mačkah absolutno kontraindicirana.

Psi sicer paracetamol tolerirajo, a seveda pogojno!

“Psi so za razliko od mačk manj občutljivi na paracetamol. Psi tolerirajo odmerke paracetamola do 45 mg/kg/dan. Glede na širok izbor nesteroidnih analgetikov, registriranih za uporabo pri psih, ki imajo bistveno manj neželenih učinkov kot paracetamol, se uporaba paracetamola pri psih odsvetuje,” še pove Kristina Šajt, dr. vet. med.

Je mačka zaužila paracetamol?

Ob sumu, da je vaša mačka zaužila zdravilo, ki vsebuje paracetamol, jo je najbolje takoj odpeljati v veterinarsko ambulanto. Doma lahko mački ponudimo mleko in medicinsko oglje, ki vežeta nase toksine iz črevesja, vendar pa se paracetamol zelo hitro resorbira v kri. “Če je bil odmerek zelo velik, živali žal ne moremo rešiti. Varnega odmerka za paracetamol pri mački ni! Za zdravljenje živali uporabljajte le tista zdravila, ki vam jih predpiše veterinar.”

Kaj pa ostala zdravila proti bolečinam?

“Ibuprofen, aspirin sta prav tako toksična in je njuna uporaba kontraindicirana. Pri psih in mačkah ne uporabljamo nesteroidnih analgetikov registriranih za ljudi! Tako kot imamo mi na zalogi vedno kakšno zdravilo proti bolečinam in povišani temperaturi, bomo najmanj škode naredili, če si pri veterinarju ljubljenčku priskrbimo zdravilo, ki je posebej registrirano za našega ljubljenčka. A pozor! Če se klinično stanje kmalu ne izboljša ali niste prepričani, če je zdravilo takrat indicirano, čimprej pokličite svojega veterinarja,” zaključuje sogovornica.