Verjeli ali ne, Ministrstvo za okolje in prostor razveljavilo odvzem dovoljenja težavni bioplinarni

V petek 10. novembra 2017 je Agencija RS za okolje (Arso) izdala odločbo o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja razvpiti lendavski bioplinarni podjetja Ecos center. Ti so se na odvzem pritožili decembra 2017, ministrstvo pa je o pritožbi odločalo v teh dneh in odpravilo Arsov sklep o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja.
Občina Lendava je 10. novembra zapisala, da se s tem končuje “agonija, povezana z delovanjem bioplinarne, ki je ogrožala človekovo zdravje in povzročala škodljive vplive na okolje”. Kot kaže, pa s(m)o se vsi veselili prehitro, saj je Ministrstvo za okolje in prostor težavni bioplinarni oziroma njenemu upravljavcu Ecos Centru v minulih dneh razveljavilo odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. To v praksi pomeni, dovoljenje za njeno delovanje ostaja veljavno.

Ta pa seveda kljub razveljavitvi odvzema dovoljenja z obratovanjem ne more pričeti, saj jo pri ustavitvi drži veljavna inšpekcijska prepoved obratovanja, dokler upravljavci ne bodo odpravili vseh nepravilnosti. Ker upravljavec, podjetje Ecos Center ne kaže volje, da bi se uklonil inšpekcijskim zahtevam, situacija ostaja nespremenjena. Ponovnega zagona bioplinarne tako do nadaljnjega ni moč pričakovati. Spomnimo: Proti Ecosu je bilo uvedenih več prekrškovnih postopkov, od 25. aprila lani pa so v bioplinarni opravili tudi 20 inšpekcijskih pregledov.

Župan izrazil ogorčenje

14. marca sta se v Ljubljani sestala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in župan mag. Anton Balažek ter mag. Tibor Hebar. Omenjeni so se, poleg pogovorov o aktualnih okoljskih zadevah v občini, pogovarjali tudi o težavni bioplinarni. Majcnova je sicer že takrat tako Balažka kakor tudi Hebarja seznanila o razveljavitvi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja bioplinarni, župan pa je nemudoma izrazil ogorčenje in protest, ker ministrstvo ne upošteva predloga ARSO. Ta je med drugim napovedal protiukrepe, Občina pa je že zahtevala revizijo odločitve o odpravi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja.

Pri tem seveda velja omeniti da upravljavec bioplinarne, ki je povrh vsega še slabo odziven, ni opravil odstranitve digestata iz fermentorjev, kar bo, kot kaže, morala storiti država na davkoplačevalske stroške.