Velikopolanska osnovna šola zmagovalka programa Varno na kolesu za Podravje in Pomurje

Regijsko srečanje šol za območje Podravja, Prlekije in Pomurja je letos potekalo na OŠ Ivanjkovci. Učenci so prejeli zaslužene nagrade in priznanja, razglasili pa so tudi regijske finaliste. Dve najbolj uspešni šoli v regiji sta se uvrstili na veliko zaključno prireditev v Ljubljani. To sta OŠ iz Velike Polane in iz Ivanjkovcev.
V Podravju in Pomurju je največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu zbrala OŠ Miška Kranjca Velika Polana in tako prejela donacijo v višini 300 EUR. Drugo najvišje število točk je zbrala OŠ Ivanjkovci (donacija v višini 200 EUR), tretje OŠ Dušana Flisa Hoče (donacija v višini 100 EUR), OŠ Tišina in OŠ Olge Meglič Ptuj pa sta prejeli priznanje za večletno sodelovanje v okviru projekta Varno na kolesu. Prvo- in drugo uvrščeni osnovni šoli sta se uvrstili v finalni izbor in se tako še naprej potegujeta za naziv vseslovenskega zmagovalca razpisa Varno na kolesu 2018/19, glavno donacijo v višini 1.000 EUR in druge privlačne nagrade. Razglasitev bo potekala na veliki zaključni prireditvi, ki bo 23. maja 2019, v Ljubljani.

Vseslovenski program Varno na kolesu že sedmo leto opozarja najmlajše udeležence v prometu na potrebno prometno znanje, jih spodbuja k varni in samostojni vključitvi v promet ter uporabi kolesa iz vidika trajnostne mobilnosti. Letos projekt združuje več kot 3.300 učencev iz 90 slovenskih osnovnih šol. Na OŠ Ivanjkovci je bilo v sklopu regionalne prireditve Varno na kolesu povabljenih 509 šolarjev iz 20 lokalnih osnovnih šol.

Predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, izpostavlja: “S projektom želimo mlade seznaniti s pomenom prometne varnosti in znanja za življenje. Največja nagrada je zagotovo, ko pridejo vsi ti učenci varno domov. Sodelujoči šolarji nas vsako leto znova navdušujejo z veliko mero ozaveščenosti o potrebni previdnosti v prometu. Seveda pa glavnino dela v okviru projekta opravijo učitelji na šolah, ki učence usmerjajo, poučujejo in spodbujajo njihovo ustvarjalnost.”

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.