Velika Polana: Sto let Marije Tivadar

Leto dni po zgodovinski prelomnici prekmurskih Slovencev, ko so ti bili združeni z matičnim narodom po prvi svetovni vojni se je rodila Marija Tivadar. 100 let kasneje, 12. septembra se je zgodila tudi njena osebna prelomnica -stoti rojstni dan. Obeležila ga je z najbližjimi, v Domu Danijela Halasa v Veliki Polani.
Marija Tivadar šele od leta 2017 biva v Domu Danijela Halasa Velika Polana, torej od svojega 97. leta. To bi šlo verjeti, saj tisti, ki skrbijo zanjo pravijo, da gre za precej čilo in prijetno ženico. Pretekli petek so jo obiskali iz vodstva Občine Velika Polana, ji voščili vse najboljše ob takšnem častitiljivem jubileju, v nedeljo pa so Mariji v čast pripravili krajšo slovesnost v tamkajšnjem Domu starejših. Praznovala je skupaj s preostalimi stanovalci, skupaj s slednjimi pa se je tudi posladkala. V dar je prejela cvetlice, ker prihaja zima pulover in seveda tudi torto. Popoldan je sledil obisk sorodnikov.

Ob trimestnem jubileju ji je čestital direktor zavoda, Andrej Štesl in ji zaželel predvsem zdravja, da bi ji slednje še naprej služilo tako kot mora. Pri tem velja omeniti, da je Marija v zadnjih desetih letih druga stanovalka, ki je obrnila trimestno številko. Kot je bilo moč izvedeti, se je Marija rodila v kmečki družini, v kateri je vključno z njo bilo pet otrok. V življenju se je posvetila delu na kmetiji. Imela je enega otroka, ki pa se je s trebuhom za kruhom odpravil v Nemčijo. Na žalost slednji materinega visokega jubileja ni dočakal, saj je prej umrl. V domu starejših je vključena v delovno terapijo.

Čeprav Marija sliši nekoliko slabše, pa razume vse. Kdaj pa kdaj ji ponagaja spomin, a to zanjo ni preveč moteče. Življenje seveda ni bilo vedno posuto z rožicami. Bilo so tudi dnevi, ki se jih Marija ne rada spominja, pa tudi dnevi polni skrbi in vprašanj. A takšno je življenje, bi se najbrž strinjala. A vsi dogodki skupaj so jo le dodatno okrepili, je bilo moč razbrati.