VELIKA FOTOGALERIJA: Kapca: Uradni prevzem novega vozila ter prava gasilska veselica

Prostovoljno gasilsko društvo Kapca, ki je v letu 2019 obeležilo 90. obletnico obstoja, je leta 2021 dobilo novo in nujno potrebno gasilsko vozilo, o čemer smo sicer že poročali. Včerajšnjo nedeljo so vozilo, ki je z moštvom že bilo poslano na minuli požar na Krasu, tudi uradno prevzeli. Poskrbljeno je bilo za blagoslov, program, hrano, pijačo ter seveda za pravo gasilsko veselico!
Na javnem naročilu Občine Lendava, ki je bilo objavljeno aprila 2020 je uspešno kandidiralo podjetje Svit-Zolar d.o.o. Oktobra istega leta je podjetje nabavilo podvozje gasilskega vozila, ki je narejeno v Rusiji. Takrat se je začela izvedba nadgradnje. Vozilo se je tako opremilo s potrebno opremo, ki zadošča kriterijem za gasilsko vozilo GV-V1. PGD Kapca je bilo od leta 2018 brez lastnega vozila. Zaradi dotrajanosti so vozilo, ki so ga uporabljali do takrat, izločili iz prometa. Novo vozilo, ki ga je sofinancirala Občina Lendava ima štirikolesni pogon, kar pomeni, da ga bodo gasilci lahko uporabljali tudi na gričevnatih delih občine.

Gasilci na Kapci so sicer operirali z izjemno starimi vozili, eno izmed slednjih, vozilo znamke TAM so pred petimi leti celo predali gasilskemu muzeju Slovenije v Metliki, saj je bil tako star, da ga več ni bilo mogoče registrirati, gasilska cisterna, ki je še v garaži društva, pa je stara nekaj čez 40 let in je prav tako muzejski primerek in je edino vozilo, ki ima vgrajen agregat za proizvodnjo električne energije. “Prav to je razlog, da Gasilska zveza Lendava zaenkrat še vidi razlog zakaj ga obdržati,” je že pred časom dejal Ivan Kasnik iz Gasilske zveze Lendava. Nadgradnja ima torej rezervoar vode, napravo za en hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatskimi sanmi. S strani ponudnika je bila dobavljena tudi gasilsko-reševalna oprema, ki je posebej našteta v seznamu, za ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije pa morajo biti ustrezno urejena tudi pritrdišča. Cena takšnega vozila se giblje med 120.000 in 180.000 evri.

FOTO: Tomaž Galič in Leon Novak