Velik skok cen v gradbeništvu vpliva tudi na izvajanje projekta v Dolgi vasi

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), krovne organizacije prekmurskih Madžarov, Ferenc Horváth, je aprila lani podpisal pogodbo z lastnikom (sedaj že nekdanjega) gostišča Kočar za nakup treh stavb. Gradbena dela za potrebe dijaškega doma oz. hostela ter gostišča bi se sicer že morala začeti, pa so povišane cene na trgu gradbincev načrte nekoliko prekrižale.
Že letošnjega januarja so se pričela rušitvena dela na območju nekdanjega gostišča Kočar v Dolgi vasi. Z delovnimi stroji so podrli stanovanjsko hišo nekdanjega lastnika, ki se je nahajala med obema objektoma gostišča, s tem pa so se tudi dejansko pričela dela, ki bodo vodila do prenove objektov in, kot kaže, tudi novogradnje. Po tem, ko je že znano, da želi PMSNS tukaj urediti prostore za študentsko in turistično nastanitev, je v ideji še nekakšna čarda oz. restavracija v sklopu športno-turističnega centra. Obnovitvena dela bi se sicer že morala začeti, a slednja zaradi večih dejavnikov še niso bila izvedena. Prvi in najbolj vpliven dejavnik je bil letošnji velik skok cen v gradbeništvu.

“Pogodba z izvajalcem del je sicer podpisana, vendar se bo obnova zaradi nastalih okoliščin izvedla v dveh fazah,” je za Pomurski madžarski radio dejal Ferenc Horváth. V prvi fazi se bodo uredila prenočišča, katerih obnova se bo pričela v prihodnjih dneh in če bo šlo vse po načrtih se bodo dela prve faze zaključila januarja ali februarja. Za prvo fazo obnovitvenih del kupec menda ima dovolj finančnih sredstev, za izvedbo druge faze obnovitvenih del pa so prav tako imeli dovolj zagotovljenih sredstev, a je situacija zaradi podražitve materialov v gradbeništvu doprinesla k temu, da bo potrebnega še več truda. “Vsekakor je naš cilj, da ne bi projekt ostal nedokončan in menim, da je glavnega pomena prav to, da začenjamo najprej z obnovo prostorov kjer bodo prenočišča, saj bomo lahko že v naslednjem šolskem letu ponudili sobe prvim dijakom. Naj poudarim, da projekt v celoti finančno podpira madžarska vlada,” je še dejal Horváth.

Za izvedbo prve faze obnovitvenih del imajo finančna sredstva zagotovljena v celoti in sicer nekaj manj kot 700 tisoč evrov po vseh podražitvah. Za izvedbo druge faze obnovitvenih del pa bomo, kot kažejo izračuni, potrebovali še vsaj 500 tisoč evrov. Cene v gradbeništvu so se zvišale, neugoden pa je tudi tečaj evro-forint.