Veleposlanik Ruske federacije v Lendavi

Včeraj sta se v Lendavi na obisku mudila veleposlanik Ruske federacije, dr. Doku Zavgajev in njegov svetovalec Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Konstantin Yanovich. Župan občine Lendava, mag. Anton Balažek ju je sprejel v mestni hiši.

Mag. Anton Balažek je skupaj s podžupanoma Stanislavom Gjerkešem in Ferencem Horváthom včeraj v mestni hiši sprejel veleposlanika Ruske federacije, dr. Doku Zavgajeva in njegovega svetovalca Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Konstantina Yanovicha, ki sta se mudila v Lendavi.

Župan Balažek je obema prisotnima visokima gostoma predstavil kandidaturo občine Lendava za Evropsko prestolnico kulture leta 2025, beseda pa je tekla tudi o sodelovanju na področju kulture, povezovanju pri mednarodni likovni koloniji LindArt ter o možnosti razstav velikih ruskih umetnikov. Med drugim je v mestni hiši bila prisotna tudi direktorica Galerije-Muzeja Lendava, Beata Lazar.

Balažeku jubilejna medalja

V pogovoru sta se obe strani spomnili na ruske vojake, ki so  v 2. svetovni vojni sodelovali pri osvoboditvi Pomurja. Gosta sta ob tej priložnosti županu Balažeku, ob praznovanju 70. obletnice zmage nad fašizmom, podelila jubilejno medaljo.

Seveda je beseda nanesla tudi na turizem in na možnosti vlaganja v zdraviliški turizem. Oba predstavnika Ruske federacije sta se za tem odpravila v Terme Lendava, kjer ju je sprejela direktorica Helena Sredenšek. Še pred tem sta se vpisala v knjigo svetovne prestolnice bograča, kasneje pa sta si ogledala še gledališko in koncertno dvorano, razgledni stolp Vinarium Lendava ter razstavo Joana Mirója na lendavskem gradu.

Fotografija in vir besedila: Lendava.si