Večgeneracijski center Pomurja se namesto z ljudmi, mora ukvarjati z birokracijo

V Hiši Sadeži družbe, ki je medgeneracijski center in že osem let deluje v prostorih v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti, od letošnjega februarja dečuje Večgeneracijski center Pomurja. A se ta zaradi zapletene birokracije namesto z ljudmi, mora ukvarjati s papirji.
Pomurski večgeneracijski center, ki deluje v okviru Hiše Sadeži družbe v Murski Soboti, letno obišče okrog 8.000 ljudi, za obiskovalce pa poleg štirih zaposlenih skrbi tudi 130 prostovoljcev. Njihova glavna naloga je poskrbeti za vključenost ranljivih družbenih skupin, a je to poslanstvo v zadnjem času zaradi neživljenjske birokracije zelo ogroženo.

Vodstvo Hiše Sadeži družbe, ki večgeneracijski center tudi vodi, moti, da s strani države ni nikakršnega zaupanja in da jim država, denimo, pod neupravičene stroške pripiše reci-piši 8 centov, zaradi uporabe drugačnega zemljevida poti pri izračunu potnih stroškov za prostovoljce. Podobnih primerov je veliko, se huduje strokovni vodja Hiše Sadeži družbe mag. Darko Kranjc in doda, da so poleg tega primorani izpolnjevati tudi neštete obrazce.

Ob odprtju večgeneracijskega centra niti slutili niso, da jih vsak dan čaka več papirologije

Pri tem zaradi administracijskih del, zmanjkuje časa za izvajanje osnovne dejavnosti: Pogovor z obiskovalci in pomoč slednjim. “Ljudje pravijo, ne bom več prihajal, brez veze, saj tako ali tako nimate več časa za mene, saj se ukvarjate samo s papirji,” izpostavi Kranjc, to je zadnje čase pogost odgovor. Ker se zgodba o medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti lahko sesuje, je Kranjc že pisal pristojnim ministrstvom in vladnim službam, a brez uspeha.

“Nas to ne zanima,” je pogost odgovor službe za nadzor, ki ga je prejel strokovni vodja Hiše Sadeži družbe, mag. Darko Kranjc. Vizija prostovoljcev je, da se ljudje povezujejo, tako starejši kakor tudi mlajši. V Hiši Sadeži družbe sedaj upajo, da bo država v novem letu projekt večgeneracijskega sodelovanja uravnavala bolj življenjsko.