Večer: “Stolp Vinarium – zlata jama za izbrance”

Včeraj je na spletni Večera bilo moč zaslediti članek, z naslovom “Stolp Vinarium – zlata jama za izbrance.” V članku je avtor Timotej Milanov razkril nekatere povezave in finančne prilive ter odlive, med drugim pa v naslovu opomnil na vprašljivo porabo denarja, zaslužka, ki ga po njegovem mnenju ni malo.

Članek se na spletnem Večeru začenja z dobljenim kipcem Štorklje, ki ga je lendavski župan v svoje roke prejel konec leta 2016, v obrazložitvi katerega je pisalo, da ta roma v Lendavo zaradi vztrajnosti, angažiranja in spodbujanja sodelovanja ter prispevka k nastajanju novih interesnih povezav in aktivnega povezovanja turističnih deležnikov na lokalni ravni v omenjenem projektu (projektu Vinarium). Avtor se ustavi pri besedni zvezi “interesna povezava,” saj podeljevalci, po njegovem mnenju, “verjetno niso imeli v mislih enakih interesnih povezav kot Balažek,” zapiše.

Na račun vstopnic okrog 442 tisočakov prihodkov

Za avtorja so na lendavski občini pojasnili, da se je razgledni stolp izkazal kot dobra poslovna poteza, katero skupaj upravljata Občina Lendava in Turistična zveza Lendava vabi (TZLV). Slednjo vodi Janez Somi, občinski svetnik in predsednik občinskega odbora SDS. Avtor ugotavlja, da je TZLV na račun plačanih vstopnic imela 442 tisočakov prihodkov, avtor pa tako prične ugotavljati tudi poti tega denarja. 141 tisočakov naj bi, v skladu s pogodbo, prejela občina (kar je okrog evro in pol od vsake vstopnice), denar pa naj bi občina porabila za vzdrževanje podporne infrastrukture na vinsko-turistični cesti, kot so ceste, kažipoti in komunalna oprema. Avtor med drugim pripiše še, da je na TZLV zaposlen tudi županov zet, Damjan Hozjan. Na občini pojasnjujejo, da Hozjan zaseda delovno mesto informatika, mediji pa so se sicer že pred časom razpisali, da je prav Hozjan nekakšen “direktor” stolpa Vinarium. Na takratni razpis, ki je bil objavljen na zavodu za zaposlovanje, je bilo prijavljenih šest kandidatov, prav Hozjan pa je, ugotavlja avtor, dosegal potrebne pogoje.

Kar nekaj denarja v marketinške in promocijske aktivnosti

Avtor ugotavlja, da ima TZLV še dodatne obveznosti, in sicer skrbeti za marketing, promocijo (v medijih, na prireditvah, sejmih, …) in skrbeti za ostale aktivnosti, za doseganje načrtovanih rezultatov. Za to gre evro od vsake vstopnice, preostali stroški pa gredo za stroške obratovanja in vzdrževanja stolpa. Skupno je za to šlo lansko leto 92 tisočakov. TZLV je za te potrebe sodeloval s 44 podjetji, imen katerih avtorju najprej niso želeli razkriti, a so jih kasneje razkrili deset.

Lep kos kolača šel Murskemu valu

Radio Murski val je za omenjene promocijske namene in za sodelovanje (tudi za sodelovanje pri pri organizaciji in izvedbi Festivala Vinarium in mednarodne strokovne konference) prejel kar 8 tisoč evrov, 40 tisočakov pa naj bi Murski val od lendavske občine sicer prejel v zadnjih petih letih. Kot zanimivost avtor navaja, da 6 tisoč evrov letno za vzdrževanje računalniške opreme na občini prejme podjetje 3Lan, ki je 40-odstotni lastnik Murskega vala. V času županovanja aktualnega župana je to podjetje, kot navaja avtor članka, prejelo že 360 tisoč evrov.

4 tisočake je TZLV nakazal zavodu Kreativna baza, za strokovno podporo pri trženju in razvoju turistične ponudbe, ki pa je zavod Maje Čepin Čander in Mitje Čandra. Prav Čander, nekdanji programski direktor zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, naj bi po poročanju medijev lendavski občini pomagal pri pripravi kandidature za pridobitev tega naziva leta 2025, ugotavlja avtor. Občina je lani omenjenemu zavodu nakazala 17 tisočakov, 9500 evrov pa je zavod prejel v lanskem letu od občinskega javnega zavoda Galerija – Muzej Lendava.

Avtor članka v spletni izdaji Večera, ugotavlja naprej. Osem tisočakov je za pogostitve prejelo lendavsko podjetje To ni gibanica d.o.o. (Lovski dom), osem tisočakov pa je z računa TZLV lansko leto šlo tudi agenciji Mediaspeed, ki skrbi za medijsko komuniciranje in fotografiranje.

V zaključku avtor članka še doda, da je šest tisoč evrov s strani TZLV bilo nakazanih samostojnemu podjetniku, Marjanu Hribaru iz Šmarjeških Toplic, ki je nekdanji direktor direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu in nekdanjega predsednika gospodarskega foruma SDS.

Povzeto po avtorju članka: Timoteju Milanovu, Vecer.si