“Včerajšnji rop policista je nesprejemljivo dejanje, katerega v policiji ostro obsojamo”

Damir Ivančić, mag., direktor Policijske uprave Murska Sobota je v današnji izjavi za javnost predstavil informacije o aktivnostih policije v povezavi z včerajšnjim ropom bančne ustanove na Cankovi, ko je storilec kaznivega dejanja, policist, na kraju umrl.

 

 

Včeraj, 9. junija 2020, malo po 15.00 uri je bil OKC PU Murska Sobota s strani občana obveščen o ropu bančne ustanove na Cankovi. V obvestilu je bilo prav tako navedeno, da je bilo slišati več strelov

Na podlagi doslej zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je zamaskiran oborožen moški vstopil v prostore bančne ustanove in od zaposlenih zahteval gotovino, ki mu jo je uslužbenka tudi izročila. Po dejanju je storilec s kraja ropa pobegnil. Med ropom v poslovalnici ni bil nihče poškodovan.

Za storilcem so takoj stekli trije občani in ga pozvali, naj se ustavi. Storilec se je ustavil, obrnil in v njih nameril pištolo, ki jo je imel v roki. Nato je nadaljeval z begom, še vedno pa sta mu sledila dva občana, zadnjih 150 m pa še en občan. Preden ga je dohitel, se je storilec še enkrat obrnil in večkrat ustrelil v tla. Ko je občan storilca dohitel, ga je želel prijeti, zato je prišlo med njima do pretepa. Storilec je za trenutek obležal, občan pa se je v tem času oddaljil za okoli 150 m. Nekaj trenutkov zatem je storilec po do sedaj znanih podatkih storil samomor s pištolo, ki jo je imel s seboj. Ugotovljeno je bilo, da gre za službeno pištolo pokojnega policista. Okoliščine v povezavi s streljanjem in številom izstreljenih nabojev se še ugotavljajo.

Med poskusom prijetja in obvladanja storilca je bil poškodovan tudi občan. Gre za lažje telesne poškodbe, do katerih je prišlo pri pretepu s storilcem. Občan je bil na kraju zdravniško oskrbljen in prepeljan v murskosoboško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju.

Na kraj so bili napoteni policisti in kriminalisti, ki so zavarovali kraj dejanja, do prihoda preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca.

Na kraju je bilo s preverjanjem ugotovljeno, da je storilec policist. Zato smo o tem takoj obvestili posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva RS, ki je pristojen za preiskavo kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe s policijskimi pooblastili. Uslužbenec SDT je v nadaljevanju sodeloval pri ogledu kraja dejanja, SDT sedaj tudi vodi
preiskavo

Danes nadaljujejo z intenzivnim delom na terenu, z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin. Prav tako bo danes opravljena sodna obdukcija pokojnega.