Včeraj v šole tretjina vseh osnovnošolcev

V šole se je včeraj znova vrnil otroški vrvež. V slednje se je vrnilo 65.000 učencev prvega triletja osnovne šole, kar je tretjina vseh osnovnošolcev. Dijaki zadnjih letnikov so začeli priprave na zaključne in maturitetne izpite. Vrata so odprli tudi vrtci. Vanje se je vrnila dobra polovica otrok. Po novem je potrebno upoštevati številna pravila, marsikaj v izobraževalnih ustanovah je drugače.
Po dveh mesecih učenja od doma je šolske pragove včeraj znova prestopila tretjina osnovnošolcev. Marsikateremu osnovnošolcu je bilo doma v redu, precej drugačno mnenje pa so imeli starši. Otroci morajo po novem upoštevati številna navodila, kot so denimo vstopanje v šolsko zgradbo posamezno, v razredih je po novem dobra polovica učencev, druženje na hodnikih ob odmorih ni dovoljeno. Učenci torej morajo biti veš čas v razredih, razen če gredo na stranišče, na kosilo ali domov. Prav tako ni dovoljeno prehajanje iz razreda v razred.

V vrtcih so skupine po novem sestavljene iz največ deset otrok. NIJZ priporoča, da se čim več dejavnosti izvaja na prostem, a ne na zunanjih igralih. Približno polovica otrok vpisanih v vrtce je ostala doma, doma pa bo do konca šolskega leta tudi večina osnovnošolcev in dijakov. Ocenjevanja se bodo izvajala preko videokonferenčnih aplikacij. “Nekateri od vas boste šli v ponedeljek nazaj v šole, večina od vas pa za domačo mizo in k računalniku. Vsi pa boste delali, se učili, zaključevali ocene ter se veselili zasluženih in dolgih poletnih počitnic. Časa, ko bo vse bolj toplo sonce prineslo veliko D-vitamina in močnejše UV-žarke, ki so vsi veliki naravni bojevniki proti koronavirusni nadlogi. Časa, ko bomo našli tudi način, da boste lahko v šole znova varno prišli prav vsi,” pa je dejala ministrica za izobraževanje, prof. dr. Simona Kustec.