Včeraj se je začela akcija za večjo varnost pešcev

Pred nami je obdobje, ko je svetli del dneva čedalje krajši, zmanjšano vidljivost pa povzročata tudi občasna megla in slabo vreme. Vse to vpliva na varnost v prometu, še posebej najbolj ranljivih skupin udeležencev. Med 2. in 15. oktobrom zato po vsej Sloveniji poteka akcija za večjo varnost pešcev. Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, bodite previdni!
Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev.

V lanskem letu je umrlo 22 pešcev, 134 je bilo huje poškodovanih. Letos se kaže trend izboljšanja, vendar je kljub temu na slovenskih cestah umrlo že 6 pešcev in od tega kar 3 na avtocesti.

Med glavnimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, v veliki meri tudi nepravilnosti pešca pri prečkanju vozišča ter neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov. Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesensko-zimskih mesecih. Zato bo agencija in ostali vključeni deležniki preventivno-vzgojne aktivnosti v tem in prihodnjih mesecih še dodatno okrepili. »Pešci so v zimskem in jesenskem času še posebej ranljivi, zato je potrebna še dodatna pazljivost voznikov. Vendar pa mora tudi pešec poskrbeti sam zase, saj ima najkrajšo zavorno pot in tudi najboljši pregled.« je ob začetku nacionalne akcije poudaril Igor Velov, direktor AVP.

Starejši pešci še posebej ogroženi

Pri starejših se pojavljajo napake zaradi slabših psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa tudi zaradi slabše opaznosti, saj so temneje oblečeni. Za večjo vidnost in varnost pešcev je torej potrebno opozoriti na nujno uporabo odsevnih teles in svetlejših oblačil ter uporabo prometnih površin, ki so namenjene za hojo pešcev. Na področju osveščanja pešcev agencija odlično sodeluje z lokalnimi sveti za preventivo, nevladnimi organizacijami in verskimi skupnostmi.

Skladno s cilji nacionalnega programa in obdobnega načrta so v agenciji okrepili tako preventivne aktivnosti kot tudi spodbudili uvajanje dodatnih ukrepov za umirjanje prometa in urejanje peščevih površin z namenom krepitve večje varnosti pešcev.

V času akcije bo okrepljen nadzor Policije

Poleg preventivno-vzgojnih akcij bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije in občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

Aktivnosti bodo potekale v kar 116 lokalnih skupnostih po Sloveniji, skupna koordinirana terenska akcija z opozarjanjem pešcev in razdeljevanjem odsevnih trakov pa se bo izvajala 4. oktobra 2017.  Sprejet program aktivnosti nacionalne akcije, ki opredeljuje številne ukrepe pristojnih državnih institucij in terenske preventivne akcije v lokalnih skupnostih ter na več kot 230-tih osnovnih šolah, AVP izvaja dosledno in aktivno, ob tem pa  za večjo varnost pešcev spodbuja in sofinancira tudi projekte nevladnih organizacij ter sistemsko usposablja predstavnike pristojnih institucij s področja šolskih poti in varnosti pešcev.