Včeraj se je v Dolgi vasi pričel 5. poletni tabor

V romskem naselju Dolga vas se od včerajšnjega ponedeljka do prihajajočega petka odvija že peti zaporedni poletni tabor. Ta se odvija pod okriljem romskega kulturnega društva Romnji, katerega poleg romske svetnice v občinskem svetu Občine Lendava Nataše Horvat, vodita še Laura Kovač in Alja Hajdinjak. Udeležence smo včeraj obiskali v času, ko so svoje delo predstavljali policisti in policistka.
V romskem naselju v Dolgi vasi ob tamkajšnjem večnamenskem prostoru, ki je nastal v sklopu projekta VNRC Dolinsko, se odvija že peti zaporedni poletni tabor, ki je sicer namenjen vsem otrokom, a se ga zaradi bližine objekta udeležujejo predvsem otroci iz romskega naselja. Otroke smo včeraj obiskali prav v trenutku, ko je svoje delo predstavljala Policija. Otroci so tako lahko prisluhnili o delu policista, predstavljeno je bilo delo vodnika službenega psa, ki je otrokom predstavil nekaj trikov s svojim kosmatincem, svoje delo pa je tudi predstavil policist, ki svoje delo opravlja pretežno na službenem motociklu. otroci so bili z videnim in slišanim zadovoljni, prisotnim so postavili nekaj vprašanj, najbolj pa jih je seveda navdušil prisrčen nemški ovčar.

Pred otroki pa je seveda še ves teden aktivnosti, ki se bodo zaključile v petek. Že danes se bodo tako lahko seznanili s šivanjem (delavnico organizira Center za socialno delo), med 10.00 in 12.00 uro pa bo Zveza kulturnih društev pripravila likovne delavnice. Vsak dan med 12.00 in 13.00 uro prisotni opravijo kosilo ter se po igrah, ki se odvijajo med 13.00 in 14.00 uro odpravijo domov. Tudi v sredo bo Center za socialno delo poskrbel za delavnico, za tem pa bodo sledile igre na prostem, ki jih bosta pripravila Center šolskih in obšolskih dejavnosti ter ZZ Rom. Četrtek bo minil v znamenju zanimivih športnih iger, v petek pa se bodo odpravili v živalski vrt Sikaluzoo v Radence. V petek se bo omenjeni tabor tudi zaključil.

Organizatorji so, kot so nam včeraj dejali, zadovoljni s številom otrok, ki se udeležujejo tabora, a priznavajo, da bi jih kakšen udeleženec ali dva več še bolj razveselila. Za otroke so skupaj v prihajajočih dneh tako pripravili nedvomno pester program, ki vsebuje tako izobraževalne kot tudi razvedrilne elemente. V petih dneh ustvarjanja bodo tako otroci imeli obilo priložnosti spoznati se med seboj, organizatorji pa seveda vsak dan otroke tudi povprašajo, česa si želijo in njihove želje ter zanimive predloge tudi upoštevajo. So pa delavnice tudi namenjene lažjemu vključevanju v lokalno skupnost, otroci pa zelo hitro uvidijo, da je med njimi pravzaprav zelo malo razlik. Medse organizatorji seveda vabijo tudi tiste, ki bi jim želeli pri aktivnostih pomagati.