Varno z motorjem v poletje!

Danes se začenja preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki bo potekala do 12. julija 2020. Namen akcije je osveščati motoriste in mopediste o odgovorni in preudarni vožnji ter pomenu samozaščitnega vedenja v prometu in jih opozoriti, na nujnost prilagajanja svojih motorističnih izkušenj razmeram na cesti. V tem času bodo policisti izvajali tudi poostren nadzor.
Policisti na relacijah, ki so med motoristi priljubljene, a zanje lahko tudi nevarne

Policisti bodo med preventivno akcijo izvajali poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a zanje ponekod predstavljajo tudi nevarnost. V dolini Soče se bodo aktivnostim priključili tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa.

Za večjo varnost motoristov sta agencija za varnost prometa in policija lani izdali zloženko, ki poleg slovenskih naslavlja tudi tuje motoriste s priporočili za varno vožnjo po kritičnih odsekih. Za večjo varnost domačih in tujih turistov bodo policisti organizirali tudi skupne nadzore s predstavniki policij sosednjih držav, in sicer Avstrije in Italije.

Motoristi in mopedisti so poleti pogosti udeleženci v cestnem prometu

Poletni meseci na ceste praviloma privabijo več motoristov, visoke temperature pa lahko vplivajo na zbranost in stopnjo utrujenosti pri vožnji motorja. Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti. Vožnja motorja zahteva poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobro psihofizično pripravljenost.

Ob ugodnih razmerah na cesti naj motoristi ne pozabijo, da sončno in suho vreme lahko prekinejo poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki lahko vozne razmere v hipu spremenijo. Ostale voznike pa želimo spomniti, da je potrebna dodatna pazljivost in pozorno spremljanje prometa, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega le 30 metrov. Vozniki morajo pozorno spremljati promet, tudi v vzvratnem in stranskih ogledalih, predvsem pa naj pred vsakim premikom vozila preverijo t. i. mrtvi kot.

Pozivi k odgovorni in strpni udeležbi v prometu so namenjeni tudi vsem ostalim udeležencem na naših cestah, saj je v prihodnjih dneh tudi zaradi konca šolskega leta pričakovati gostejši promet.

Motoristi, poskrbite za svojo varnost!

“Preden se odpravijo na pot, naj se motoristi prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da uporabljajo dobro zaščitno opremo, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo. Motoristi naj imajo med vožnjo tudi vedno prižgane luči. Hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti in upoštevajo omejitev hitrosti. Poskrbijo naj za ustrezno načrtovanje postankov na poti, saj daljše vožnje še zdaleč ni pametno odpeljati brez odmora, v poletni vročini pa ne pozabite niti na pitje zadostnih količin vode. Alkohol in droge ne sodijo v promet,” sporočajo iz Policije.