V Zdravstvenem domu Murska Sobota pričenjajo s projektom usposabljanja prvih posredovalcev v regiji

Prvi posredovalci, ki praviloma nimajo zdravstvene izobrazbe in bi se želeli aktivno vključiti v mrežo nujne medicinske pomoči, bodo z opravljenim dvodnevnim izobraževanjem iz področja prve pomoči, pridobili potrebna znanja za posredovanje pri življenjsko ogroženih bolnikih pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči z reševalnim vozilom na kraj dogodka.
“Vsem zainteresiranim občankam in občanom, ki bi se želeli vključiti v mrežo nujne medicinske pomoči kot prvi posredovalci, bomo s pomočjo izkušenih reševalcev, ki so aktivno zaposleni v službi nujne medicinske pomoči v našem zavodu, nudili izobraževanje o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED ter ukrepanju ob drugih življenje ogrožujočih stanjih (zaustavljanje krvavitev, odstranjevanje tujkov iz zgornjih dihal, ukrepanje ob hujših poškodbah, možganskih kapeh, srčnih infarktih, epileptičnih napadih,…),” so sporočili iz ZD Murska Sobota.

Po zaključku izobraževanja, bodo na podlagi Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči in v skladu s Prilogo 10 tega pravilnika, pisno in praktično preverili pridobljeno znanje kandidatov za prve posredovalce in jih vključili v mrežo nujne medicinske pomoči. Vsako leto bodo poleg osnovnega tečaja organizirali tudi obnovitvene tečaje, na katerih bodo prvi posredovalci obnovili svoje znanje in se seznanili s spremembami in novostmi na področju prve pomoči in obravnave hudo obolele ali poškodovane osebe.

“Za usposabljanje in vključevanje prvih posredovalcev v mrežo nujne medicinske pomoči se nam prav gotovo zdijo ob zainteresiranih občankah in občanih, zelo primerne tudi enote prostovoljnih gasilskih društev, ki so zaradi načina aktivacije, številčnosti in goste mreže po vsej državi blizu prebivalcem v odmaknjenih in težje dostopnih krajih. Prav zato, vas vljudno prosimo, da v svojem lokalnem okolju apelirate tudi na člane gasilskih društev, da se v kolikor seveda želijo, vključijo v mrežo nujne medicinske pomoči, kot prvi posredovalci. S tem bodo poleg svojega znanja na področju gasilstva, lahko pomagali svojim sokrajanom tudi v primeru nenadnega dogodka, ki bi zaradi bolezni ali hude poškodbe lahko ogrozil njihovo življenje,” so še sporočili.