V Turnišču pogrešajo elektronsko dokumentacijo, župan zadevo že predal policiji

Na turniški Občini, po besedah novega župana Boruta Horvata pogrešajo elektronsko dokumentacijo, ki naj bi se nahajala na strežniku Občine. Ker je novi župan že v začetku mandata izgubil zaupanje, je med drugim sledila tudi menjava ključavnice na vratih občinske uprave, celotna zadeva, kar se tiče podatkov, pa je bila predana policiji.
Na podatkovnem strežniku, lociranem na turniški Občini, pogrešajo podatke (poslovno dokumentacijo, spise, …). Po besedah novega župana, Boruta Horvata naj bi šlo za podatke bivše županje mag. Vesne Jerala Zver in za podatke bivše direktorice občinske uprave Vere Markoja, sicer nove županje občine Črenšovci. Kako so podatki lahko izginili Horvat ne ve, a da bi podatke dejansko izbrisala, je za naš spletni portal zavrnila tako Jerala Zverova, kakor tudi Markojeva. Turniški župan je o celotni situaciji obvestil policijsko upravo Murska Sobota, zadeva pa je trenutno v fazi preiskave.

“Tistega dne sem ugotovil, da računalnik v pisarni (sedaj že bivše) županje ne deluje in da je bil odklopljen iz lokalnega omrežja, na delu diska na strežniku, ki je bil namenjen županji, pa ni podatkov. Kasneje smo ugotovili, da je iz lokalnega omrežja prav tako izključen računalnik (sedaj že bivše) direktorice občinske uprave, ugotovili pa smo tudi da tam elektronska pošta ni delovala in da prav tako ni podatkov,” je dejal župan Horvat in dodal da na računalnikih manjka poslovna dokumentacija, dopisi, …

Čez nekaj dni je po klicu župana na Občino Turnišče prišel računalničar iz podjetja, s katerim ima turniška Občina sklenjeno pogodbo o vzdrževanju računalniške opreme in strežnika. Povezave in elektronska pošta je bila vnovič vzpostavljena, a pogrešanih dokumentov ni. “Kmalu za tem sem prosil pojasnila od podjetja, od koder so odgovorili, da dostopa do strežnika niso imeli,” je še dejal župan, pojasnili pa so mu tudi, da se varnostne kopije shranjujejo za sedem dni. “Na policijsko upravo Murska Sobota sem tako podal kazensko ovadbo zoper neznano osebo, saj je bilo poseženo v strežnik.” Horvat je še dejal, da je vse podatke lahko videla le županja, med tem, ko so posamezni zaposleni lahko videli le svoj del podatkov.

Vera Markoja je po besedah župana njemu osebno zagotovila, da podatkov ni izbrisala, obiskala naj bi jo že tudi policija, bivša županja Jerala Zverova pa nam je povedala naslednje: “Pri primopredaji sem županu predala vse, po tistem pa me na Občini več ni bilo, saj pooblastil več nisem imela. Županu sem predala vse kar je potrebno, zatorej ne vem, kaj on sploh išče.” Na naše vprašanje, ali je županu predala vso dokumentacijo, tudi tisto na strežniku, je Jerala Zverova odgovorila pritrdilno. “Predala sem vso dokumentacijo. Kaj pa se je dogajalo po tem, ko je on prevzel županovanje, pa ne vem. Župana sem med tem celo enkrat, ko sem na občino dostavila določeno dokumentacijo, videla sedeti pred računalnikom, ki ga je uporabljala direktorica občinske uprave. Kaj je tam počel, ne vem. Po tistem me je začel obtoževati. Gre za hude obtožbe.”